Vánoční úklid – jak ho provést a na co při něm nezapomenout


Pomalu, ale jistě se blíží zase Vánoce, se kterými je spojena nejen pohoda a klid, ale také předvánoční a vánoční úklid. Aby byl tento úklid proveden důkladně a přitom rychle, pak čtěte dále. V tomto článku vám napíšeme, co během úklidu neopomenout a jací pomocníci by vám neměli chybět.

Vánoční úklid není jako každý jiný. Nespočívá pouze v rychlém vyluxování a utření prachu, ale zahrnuje další činnosti jako důkladné mytí oken, čištění koberců, sedaček, úklid kuchyně, koupelny i dalších místností. Vánoční úklid by měl být proveden opravdu důkladně, takže bude zapotřebí vymezit si na něj dostatek času.

Kuchyň
Jelikož v kuchyni budete připravovat štědrovečerní jídlo, začněte při vánočním úklidu tady. Při úklidu se zaměřte na kuchyňskou linku a pořádně ji umyjte, neboť se vně i uvnitř usazují různé nečistoty a prach. Sáhněte proto po kvalitní houbičce, která dokáže i ze záhybů dostat veškerou špínu. Takto se rovněž zaměřte i na lednici, mikrovlnu, sporák a další spotřebiče. Vše je nutné důkladně vydrhnout.

Koupelna
Další velice nároční místností na úklid je koupelna, u které je nutné vymýt všechny regály, vanu či sprchový kout, umyvadlo, dlaždičky i toaletu, pokud ji máte v koupelně. Na úklid si jednoznačně pořiďte různé desinfekční a čisticí prostředky, které dokážou odstranit nejen koupelnovou špínu, ale také veškeré bakterie.

Prach, okna a podlahy
Při úklidu byste se měli v celém bytě či domě zaměřit na prach, okna a podlahy. Prach setřete nejen z dobře dostupných míst, ale také z různých skříní a prostor, které většinou neuklízíte. Pokud máte doma koberce, důkladně je všechny vyluxujte a neopomeňte ani vzdálené rohy. Ohledně mytí oken postupujte běžným způsobem. Nejprve omyjte rámy, vnitřní parapet a nakonec skleněné výplně. Při vytírání podlah použijte kvalitní mop.

Obývací pokoj
Další z vysoce frekventovaných místností je kromě kuchyně obývací pokoj. Zde vás čeká čištění sedací soupravy, které nejlépe provedete vysavače s mokrým čištěním. Pokud máte v obývacím pokoji květiny, budou potřebovat také vaší péči. Všechny je opláchněte, abyste odstranili usazený prach.

Ložnice
I když ložnice patří do málo frekventovaných místností, stejně je nutné ji pořádně uklidit. U přikrývek a polštářů vyměňte staré povlečení za nové. Matraci pečlivě vyluxujte ze všech stran a peřiny můžete na chvíli dát vyvětrat ven na balkon.

Jaké pomocníky si pořídit?
V dřívějších dobách bylo uklízení daleko větší dřina, než je tomu dnes. Je to z toho důvodu, že my máme v dnešní době k dispozici řadu úklidových i čistících pomocníků, který nám úklid výrazně ulehčují. Jak už bylo výše zmíněno, při úklidu se neobejdete bez vysavače, prachovky, utěrek, mopu, účinných čistících a desinfekčních saponátů.

Pořízení kvalitního vysavače
Pokud doma nemáte žádný vysavač nebo už velmi starý, který by bylo zapotřebí vyměnit, pořiďte si nový. Jedná se totiž o nejdůležitějšího pomocníka pro dokonalý úklid, bez něj se během vánočního úklidu opravdu neobejdete. Při výběru mějte na paměti, že se musí jednat o výkonný a kvalitní stroj. V dnešní době si můžete vybrat na trhu z velkého množství druhů vysavačů. Naším tipem jsou např. velice výkonné Vorwerk vysavače, které jsou opravdu kvalitní a spolehlivé. Pokud by však u nich došlo přece jenom k nějaké závadě, na trhu jsou velice dostupné Vorwerk náhradní díly za příznivé ceny.

Druhy vysavačů
Při výběru byste si měli ujasnit, jaký druh vysavačů preferujete. Záměrně jsme se zde vyhnuli centrálním vysavačům, které jsou specifickou a stále poměrně nedostupnou možností. V současnosti můžete vybírat z následujících:

• sáčkové vysavače – tento druh vysavačů patří mezi nejoblíbenější a nejvíce žádané vysavače na trhu, vzduch se zde filtruje skrze sáček, ve kterém zůstává prach i veškerá špína, pokud si pořídíte sáčkový vysavač, doporučujeme sáhnout také po kvalitních sáčcích, které jsou vyrobeny z pevných materiálů (např. sáčky do vysavače Vorwerk),

• bezsáčkové vysavače – jak už název vypovídá, u bezsáčkových vysavačů se nepoužívají žádné sáčky, ale speciální nádoba pro ukládání nečistot, jejich velkou výhodou je, že si nemusíte neustále kupovat sáčky a stačí vždy po vysávání nádobu se špínou vysypat.

• vysavače s vodním filtrem - princip tohoto vysavače je podobný se suchým bezsáčkovým vysavačem, nasávaný vzduch s prachem projde hadicí do nádoby s vodou, pod hladinu, Vzduch pak proudí dále a nečistoty, které nezůstanou ve vodě zachytí filtr

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.