Středomořská kuchyně proti rakovině


Rakovina patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Chcete jejímu vzniku u sebe a svých blízkých předejít? Vařte si doma jídla podle receptů středomořské kuchyně – víme, které ingredience jsou nejlepší prevencí rakoviny.

Rajčata

Rajčata jsou cenným zdrojem jednoho z nejúčinnějšího antioxidantu vůbec – lykopenu. Lykopen, červené karotenoidní barvivo, pomáhá zbavovat tělo škodlivých volných radikálů, čímž předchází rakovinotvornému bujení. Konzumace rajčat je účinnou prevencí především rakoviny dělohy, prostaty a žaludku. Ovšem pozor, lykopen se z rajčat uvolňuje ve spojení s tukem.

Pokud si připravuje caprese, rajčata s mozarellou a čerstvými lístky bazalky, nezapomeňte pokapat salát olivovým olejem. Když si budete připravovat pizzu, použijte jako základ sugo (rajčatovou omáčku) místo smetany.

Olivový olej

Také olivový olej působí proti rakovině, a to tím, že chrání buňky před změnami, které vyvolávají její vznik. Je bohatou zásobárnou antioxidantů a posiluje obranyschopnost buněk vůči volným radikálům. Ve Středomoří bez něho proto nedají ani ránu. Pochutnávat si samozřejmě můžete také na olivách, nejlépe v salátu.

Mořské ryby

Konzumace mořských ryb je díky obsahu nenasycených mastných kyselin tím nejlepším způsobem, jak předcházet rakovině tlustého střeva, druhu rakoviny, ve kterém Česká republika drží své smutné prvenství. Zvyšte proto příjem mořských ryb, dopřejte si rybu alespoň jednou týdně.

Česnek

Protirakovinné účinky má i česnek. Abyste byli chráněni před bakteriemi Heliobacter pylori, které jsou považovány za jednu z hlavních příčin vzniku karcinomu žaludku, měli byste sníst alespoň polovinu stroužku denně. Nejlepší je samozřejmě syrový.

Náš tip: Připravte si italské česnekové máslo, anebo řecké tzaziky s prolisovaným česnekem.

Brokolice

A nesmíme zapomenout ani na brokolici, významný zdroj sulforafanů, což je druh antioxidantů, které působí preventivně proti vzniku rakoviny prsu a žaludku. Brokolice se však nesmí dlouho vařit, aby neztratila svůj cenný obsah. Kromě antioxidantů je rovněž cenným zdrojem kyseliny listové a vápníku.

Tip na rychlou večeři: Brokolice s těstovinami.mořské ryby, rajčata

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.