Snubní prsteny z oceli. Opravdu je chcete?


V posledních několika letech jsou hodně oblíbené. Až se chce říct „módní“. Nízká cena, vysoká tvrdost a hlavně lobby různých marketérů udělaly ze snubních prstenů z chirurgické oceli hit moderní doby.

Proč byste si kupovali zlato nebo stříbro, když ta ocel vypadá taky hezky a navíc je o tolik levnější,“ slyšíme dnes z různých stran. Ale upřímně, důvody pro zlato či stříbro by se našly. Vlastně by se jich našlo docela hodně. Jen se o nich (bůhví proč) příliš nahlas nemluví.

Tvrdost na škodu
Jsou krásné, vysoce odolné a tak levné,“ budou vám tvrdit ve většině obchodů s ocelovými prstýnky. A vlastně mají pravdu. Ocel je velmi tvrdý, odolný kov, který nevyžaduje žádnou další povrchovou úpravu. Má vysokou teplotu tání (asi 2x vyšší než zlato nebo stříbro). Ale paradoxně právě v tom je jeho největší slabina. S ocelovým prstýnkem se kvůli tvrdosti a vysoké teplotě tání nedá příliš pracovat. Rozumějte tomu tak, že měnit jeho velikost, opravovat a fasovat do něj kameny, lze jen velmi těžko.

Na celý život?
Velikost snubních prstenů upravujeme docela často. Zejména pár let po svatbě, kdy prsty některým zesílí. Ale mnohdy i před svatbou, po prvním vyzkoušení objednaných prstýnků. Někdy velikost upravujeme třeba jen o půl čísla,“ prozrazuje zkušenost se svými klienty René Turoň, majitel brněnského zlatnictví Red and Cube. Samozřejmě ale mluví o snubních prstenech ze zlata a stříbra. U prstenů z oceli je toto vyloučeno. Půlčísla tu vůbec neexistují a obecně jakákoliv oprava/úprava je značně problematická, spíše nemožná. Snubní prsten „na celý život“ tak snadno skončí ve vitrínce jako „nepoužitelný“. Vážně takový chcete?

Krásný prsten k výjimečné události

Výjimečná událost, výjimečný šperk
Opomenout nelze ani morální hledisko. Svatba je pro oba novomanžele výjimečná událost. Zvou na ni celé své rodiny, příbuzné i kamarády. A tomu by měl odpovídat také snubní prsten, který si v den D vzájemně navlečou na prsty. Se vší úctou k oceli, je to obyčejný kov s velmi nízkou hodnotou. Oproti tomu zlato a stříbro svou hodnotu v čase zvyšují. Jsou symbolem luxusu. Jedinečnosti. Zkrátka všeho, co ke správné svatbě patří.

Stříbro zvládnete
Asi největším tahákem ocelových snubních prstýnků je nízká cena. O tom není pochyb. Dnes ale na trhu najdete řadu snubních prstenů ze stříbra, které se cenou zase tolik neliší. Tyto prsteny jsou dostupné, jsou krásné a lze s nimi pracovat (měnit velikost, leštit, fasovat kameny apod.). Kdykoliv si zamanete, budou zase jako nové. O ocelových snubních prstenech se tohle ani v nejmenším říci nedá.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.