Slyšeli jste o půjčce pro novomanžele?


Rozhodli jste se udělat další krok na společné cestě životem a plánujete svatbu? Gratulujeme! Svatbu většina z nás zažije jen jednou za život, takže je třeba si ji užít. Kromě veselí jsou s ní spojeny i finanční náklady. Svatební oblečení, obřad, hostina, to všechno něco stojí a na svatební cestu kolikrát už nezbude, stejně tak možná budete muset plánovat zařizování vlastního bydlení. Přemýšlíte, že byste si vypomohli půjčkou? A slyšeli jste o té pro novomanžele?

Půjčka je dnes poměrně běžnou záležitostí

Okolí vás od ní možná odrazuje, možná se jí bojíte i vy sami. Půjčka je závazek, který budete nějakou dobu splácet a samozřejmě zaplatíte i nějakou tu korunu navíc jako odměnu tomu, kdo vám půjčil. Dneska je to ale poměrně běžná věc. Pokud máte stabilní příjem a potřebujete zaplatit něco důležitého, není třeba se za půjčku stydět.

A pokud jste navíc krátce po svatbě, nebo prostě jen žijete se svým partnerem takříkajíc „na hromádce“ bez papíru v jedné domácnosti, máte šanci získat i půjčku pro novomanžele. O co jde?

Půjčka pro novomanžele má podpořit rodinu

Co si budeme povídat, všechno je dneska poměrně drahé, a i když se snažíme šetřit, mnohdy nenašetříme dostatečně. Když jste navíc třeba krátce po škole a v zaměstnání teprve začínáte, nebo jste nedávno investovali právě do svatby, každou korunu dvakrát otočíte.

O tom, že byste chtěli bydlet ve vlastním asi ani mluvit nemusíme. Získat vlastní bydlení není dnes jednoduché, pro mnohé z nás je prostě finančně nedostupné.

Naši rodiče a prarodiče mohli v takovém případě získat půjčku pro novomanžele, kterou poskytoval stát bezúročně. Některé podniky ji brali dokonce jako investici do nových zaměstnanců a nepožadovali její splácení. Dneska je tomu už jinak, nic jako tahle novomanželská půjčka už neexistuje. To ale neznamená, že novomanželé nemají šanci si půjčit. Mohou požádat o:

• Podporu státu na bydlení
• Klasickou půjčku od banky, kde budou vystupovat jako spoludlužníci.

Jak společná půjčka funguje?

Společná půjčka je vlastně běžnou půjčkou s možností spoludlužnictví. Požádat o ni můžete jak samostatně, tak společně kdykoli během manželství. Když o ni ale požádáte společně, máte šanci dosáhnout na vyšší částku.

O takovou půjčku můžete zažádat u bankovní i nebankovní společnosti, ve smlouvě budete vystupovat jako spoludlužníci. Když vsadíte na bankovní půjčku, můžete se těšit jak na vyšší částku, tak na nižší úroky než u nebankovních institucí. Máte taky větší šanci, že vaše žádost bude kladně posouzena.

Víte, že i takové půjčky spadají do společného jmění manželů? I když tedy bude o půjčku žádat jeden z vás, tak v případě, že částka přesáhne určitou hranici, bude třeba souhlas toho druhého? Třeba v případě hypotéky pak druhý partner musí vystupovat jako spoludlužník.

Náš tip: Rozhodli jste se, že o půjčku opravdu zažádáte? Pak nesahejte hned po první nabídce. Porovnejte nabídky jednotlivých bank a zaměřte se nejen na datum splácení, výšku splátky a úrok, ale taky na RPSN (roční procentní sazbu nákladů), která vám ukáže celkové náklady na úvěr. Čím je RPSN nižší, tím je úvěr výhodnější.

Zdroj foto: Unsplash.com

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.