Shodit pár kilo do svatby? Jde to!


Váš den D se blíží mílovými kroky, šaty máte zarezervované nebo zakoupené a najednou zjistíte, že máte nahoře pár kilo. Shánět narychlo švadlenu a řešit úpravu šatů? Nebo těch pár kilo zase shodit? Volba padne na dietu. Chcete přeci vypadat krásně. No jo, to se ale snadno řekne, hůř dělá. Nezoufejte, poradíme vám!

Dieta by neměla být drastická, ani ohrozit na životě. Přeci si kvůli těm pár kilogramům nezaděláte na vážné zdravotní potíže. Navíc díky nim nezhubnete tuk, ale svaly, zpomalíte metabolismus a jojo efekt vás pak nemine.

Nejlepším způsobem tak je čerpat energii z vlastních tukových zásob. Toho využívá keto dieta. Jak funguje?


Co to je ketogenní dieta


Ketogenní dieta využívá toho, že když tělo nemá dostatek krevního cukru, sáhne do vlastních tukových zásob. Z mastných kyselin pak začne v játrech produkovat tzv. ketony, které slouží jako zdroj energie. Odborně tento proces označujeme jako ketózu.


K jejímu dosažení potřebujeme snížit podíl sacharidů ve stravě na minimum, zároveň je ale potřebujeme nahradit bílkovinami a zdravými tuky. Po dvou až třech dnech se naše tělo dostane do ketózy, která s sebou brzy přinese kýžené výsledky. Tělo totiž bude spalovat vlastní tukové zásoby.



Jaké jsou výhody keto diety?


Kromě toho, že vám pomůže poměrně rychle shodit pár přebytečných kilogramů?

  • Ketony potlačují pocit hladu.
  • Pocit sytosti vám vydrží delší dobu.
  • Napomáhá prevenci některých onemocnění (cukrovka, Alzheimerova choroba atd.).
  • Budete hubnout efektivně a rychle
  • Nemusíte nijak extrémně sportovat.


A co nevýhody? Ketogenní dieta není vhodná pro všechny. Kdo užívá léky nebo ho trápí nějaké onemocnění, měl by se o ní poradit se svým lékařem.

 

  • I když si můžete bez výčitek dopřát slaninu, hlídejte si, jaké uzeniny jíte.
  • Dejte pozor na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a stopových prvků.
  • Jezte dostatek semínek, povolených ořechů a zeleniny, ať máte dostatek vlákniny.

 


Co při keto dietě jíst a čemu se naopak vyhnout?


Mezi doporučené potraviny patří maso, vejce, sýry, ryby a zelenina, která neobsahuje mnoho sacharidů. Ideální je okurka, salát, avokádo, cuketa, květák, lilek, pórek, rajčata, papriky atd. Červenou řepu, mrkev a sladké brambory si dopřejte jen občas, ideálně se jim spíš vyhněte.


Máte rádi ořechy? Para ořechy, makadamové a pekanové si dopřát můžete, na kešu a pistácie zapomeňte.


Vyvarujte se cukrů, bílé rýže, těstovin, brambor, mléku, banánům, hroznovému vínu a alkoholu. Pít můžete vodu, čaj, kávu bez mléka a na oslavě třeba vinný střik.


Ať už se rozhodnete pro ketogenní dietu, nebo nějakou jinou, mějte na paměti, že dieta není jen o hubnutí, ale také o zdravém životním stylu.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.