Rozhovor s módní návrhářkou Zdeňkou Kuřitkovou


Zdeňka Kuřitková patří mezi profesionální módní návrhářky, jejichž tvorba člověka na první pohled zaujme.

České, stejně jako zahraniční zákaznice, si pochvalují originální tvorbu, při které paní Zdeňka Kuřitková klade mimořádný důraz na individualitu každé ženy. Její salón Deny fashion, v současnosti zaneprázdněný novou letní kolekcí, patří mezi místa, kam si zákaznice často chodí také pro radu. Paní Zdeňka je přesvědčena o tom, že by se móda měla nosit pro radost, a snaží se toto své přesvědčení šířit dál, což se jí s úspěchem daří. A protože je léto, čas pro radost jako stvořený, připravili jsme pro Vás exkluzivní rozhovor právě s paní Zdeňkou.

Paní Zdeňko, začněme tematicky, a to otázkou, která nás a naše čtenářky nejvíce zajímá. Jaká je Vaše letošní letní kolekce? Na co se můžeme těšit?
Letní kolekce už je de facto za námi – byla plná svěžích barev, sluníčka, vzdušných materiálů, šaty převážně v délce nad kolena, haleny dvojčata tzn. spodní část viskózová, vrchní síťovaná – každá nositelná i samostatně. Kostýmky pro svatebčany, spousta klobouků a jiných doplňků … To všechno je k vidění v naší prodejně, ale já už pracuji na podzimní kolekci.

V současné době jste velmi úspěšná módní návrhářka. Jaké byly Vaše začátky? Přála jste si být návrhářkou už od dětství, anebo jste chtěla být jako malá holčička něčím úplně jiným?
Na úplné začátky své návrhářské činnosti si vlastně ani nevzpomínám, mám pocit, že jsem se s hadříky v rukou už narodila. Už od dětství jsem si vymýšlela co na sebe, ještě na ZŠ jsem šila ručně svoje první kalhoty. Pak na starém šlapacím stroji oblečení všeho druhu pro sebe i své známé – klidně jsem si troufla i na bundy a kabáty (o kvalitě provedení se vůbec nedá mluvit), a hrozně mě bavilo vytvářet něco jiného než běžnou konfekci. Učila jsem se šít způsobem pokus – omyl. Co jsem neuměla přišít, to jsem vystřihla a nalepila. Vždy jsem měla ráda ruční práce, takže pletení, háčkování, drhání a batika se zcela automaticky stali součástí mých výtvorů. Asi jsem docela slušně kreslila, když jsem zvládla talentovky na textilní školu, kde jsem absolvovala obor výtvarné zpracování řemesla. Tam jsem se naučila hodně o materiálech a možnostech jejich zpracování a prohloubila svoje znalosti ručních prací.

Mojí silnou touhou bylo stát se hlasatelkou v televizi, moc se mi ta profese líbila, ale zřejmě to bylo spíše proto, že se podle nich chtěli všichni oblékat. Ony byly nositelkami toho, co je in.

Pohodlné a přitom elegantní oblečení

Co Vás na Vaší práci nejvíce baví? Co je Vaší největší odměnou? Jaké je Vaše životní krédo? Co mě nejvíce baví? Samotná práce při tvorbě modelu. Málokdy nejdříve vymýšlím a kreslím. Tuto fázi jaksi přeskakuji. Nejraději přímo z materiálů, které mě musí něčím oslovit – kvalitou, strukturou, barvou, tvořím oděv přímo na sobě, zákaznici, popř. krejčovské panně. Je to velice vzrušující, když se najednou přede mnou ukáže model, který bych si určitě nevymyslela. Když můžu stříhat přímo na postavě a vytvářet něco, co dělá krásnou siluetu a to vše podpořit ještě barvou při batikování, či dozdobit zvláštním ručním pletením apod. Proto tvrdím, že nejsem návrhářka, ale oděvní výtvarnice, která ten oděv zároveň vytváří. To jak by měl vypadat, vidím ještě dříve, než je zhotoven a to je ten krásný dar, co mi byl dán do vínku a za něž jsem neskonale vděčná. To jsou ty nápady, které mi přicházejí a já je jen pomáhám zrealizovat. A největší odměnou jsou spokojené zákaznice, které nejenže si oděv koupí, ale hlavně ho rády nosí a ještě po letech jsou s ním spokojeny.

Jsem životní optimista a věřím, že všechno zlé je k něčemu dobré a prohry a pády nás posouvají dál a ze všeho se máme poučit. Že jsme na světě proto, abychom si vzájemně dělali radost, každý tím, co umí.

Centrem Vaší práce je salón Deny fashion. Kdo Vám při práci pomáhá? A jak Vaše spolupráce funguje?
Mám dvě paní, které se mnou léta spolupracují a pomáhají mi při tvorbě modelů – střihačku a dámskou krejčovou. Můžeme se na sebe spolehnout a jejich pomoc je k nezaplacení. Ovšem z ekonomických důvodů musím někdy všechno zvládnout sama a tehdy přichází na řadu rodina – každý pomáhá tím, co umí.

logo Dany fashion

Modely, které navrhujete, jsou oblíbené především u dam. Patří mezi Vaše zákaznice také mladé dívky? Šijete i pro pány?
V prodejně Deny fashion nabízím i módu jiných značek – hlavně z Francie a Španělska. Díky tomuto sortimentu k nám přijdou i mladší zákaznice.

Pro pány jsou v nabídce košile a kalhoty v rustikálním stylu – spíše jako doplněk k dámě :-).

Předpokládám, že navrhujete oblečení také sama pro sebe, v čem se cítíte nejlépe?
To, v čem se cítím nejlépe, doporučuji svým zákaznicím. Jsou to především tuniky s legínami, uvolněné kalhoty a různé vestičky a přehozy všeho druhu. Nemám ideální postavu, asi většina z nás potřebuje nějaké to kilo navíc schovat. A k tomu jsou právě tyto oděvy uzpůsobeny tak, abychom vypadaly štíhlejší, než ve skutečnosti jsme. Barvy dodají svěžest a mladost, šátky a šperky zase šarm. Móda je hlavně pocitová záležitost.

Šedé módní kalhoty pro každou příležitost

Když byste měla zhodnotit vztah českých žen k módě, za co byste je pochválila, a naopak, co by se dalo ještě zlepšit?
Je mnoho žen, které mají vkus, umí si obléct to, co jim sluší a umí tak udělat radost sobě, ale i těm, co se na ně dívají – to mě moc těší. Potom je ale další skupina, která by se také ráda pěkně oblékala, ale zbytečně se podceňují, přitom vhodné oblečení by mohlo hodně přispět k jejich sebevědomí. A pak je velký počet těch, kterým móda nic neříká, a s těmi se bohužel nedá nic dělat. Vždy se najdou ti, kteří jdou proti proudu.

Když budou naše čtenářky chtít hledat módní inspiraci, načerpají ji také na Vašich webových stránkách?
Ano, v současné době prochází naše webové stránky inovací. Přestěhovali jsme prodejnu i dílnu, vše dostalo novou tvář a tak se snažím v tomto duchu změnit i webové stránky.

Letos v únoru se salón Deny účastnil veletrhu Styl a KABO v Brně. Budeme mít příležitost obdivovat zde Vaše modely také při příležitosti letního veletrhu v srpnu 2014?
Ano, pro nás už je samozřejmostí dvakrát do roka se prezentovat na veletrhu STYL a ukázat nové modely pro nadcházející období.

Co všechno z Vaší tvorby zde uvidíme?
Chystají se modely převážně z pleteniny: oblíbené tuniky, haleny - dvojčata, svetry, vesty a plédy. Mám ráda kombinaci nejrůznějších materiálů a tak tomu bude i v nadcházejícím období - střídám hrubou pleteninu s jemnou přízí, nopky s hladkým povrchem a podobně. Po večerech pletu nejrůznější tvary na doplnění plédů a halen. Těším se na barvení v tónech podzimu: béžovohnědá, šedozelená, modrozelená, ale i barva vinné révy, zapadajícího slunce atd. Miluji jemné tóny pozdního léta a skryté barvy podzimu, vrstvení materiálů, hřejivé šály, různé tvary přehozů dávají možnost uplatnění nepřeberného množství mé fantazie, co se týká barev i tvarů. Moc se na to všechno těším.

Podzimní móda

Výborně, budeme se těšit. Je něco, co byste ráda vzkázala našim čtenářkám?
Přijďte se podívat na naše modely do prodejny-není nad to mít tu možnost osahat si materiál, vyzkoušet, popřípadě nechat si upravit model přímo na tělo. Každý oděv promlouvá a řekne vám, jestli se mu na vás líbí a naopak. Někdy špatně vyfocený model nadělá více škody než užitku. Ne vždy je fotografie zdařilá natolik, abyste z ní toto všechno poznali. Máme zákaznice štíhlé i plnoštíhlé. Naším cílem je, aby každá od nás odcházela spokojená a nikdy nelitovala nákupu. A to, že se k nám vrací, je známkou kvality.

Paní Zdeňko, děkujeme Vám za velice milý rozhovor a přejeme Vám, ať máte stále spoustu skvělých inspirativních nápadů, kterými děláte radost spoustě žen.

www.deny-zk.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.