Rozhovor s kreativní ředitelkou značky Aspinal of London Mariyou Dykalo


Mariya je uznávaná pro svou vášeň pro barvy a touhu vytvořit nové a moderní kolekce. Připravili jsme pro Vás s Mariyou krátký rozhovor.

Chtěli jsme vědět vše o tom, co ji inspiruje, jak se dostala k navrhování a jaký je život v zákulisí značky Aspinal of London.Chtěli jsme vědět vše o tom, co ji inspiruje, jak se dostala k navrhování a jaký je život v zákulisí značky Aspinal of London.

Mariyo, gratulujeme Vám k nové funkci kreativní ředitelky! Řekněte nám něco o tom, na čem teď pracujete.
Před 8 měsíci jsem byla jmenována kreativní ředitelkou, ale s Aspinalem spolupracuji již 8 let. Navrhla jsem veškeré kolekce kabelek včetně nejvíce prodávané kolekce The Marylebone a Brook Street, ale kolekce na jaro/léto 2014 je první kolekce, kterou jsem navrhla úplně celou.“

Jaké to je pracovat v designerském týmu?
Máme docela malý tým, ale všichni jsme velmi zapálení a usilovně pracujeme. V našem týmu jsou samé krásné dívky, je mi potěšením v takovém kolektivu pracovat.

Musí to být složité přicházet stále s novými nápady na každou další kolekci. Kde berete inspiraci?
Naše kolekce na jaro/léto 2014 je inspirována především filmem The Go-Between, který režíroval Joseph Losely na základě románu od L.P.Hartley. Děj se odehrává v mlhavém britském létě na venkově v roce 1900. Je to romantický příběh o lásce, ve kterém hrají hlavní role Alan Bates a Julie Christie… Zamilovala jsem se do její krásy a elegance. Učarovala mi nádherná příroda a scény z anglického venkova. Chtěli jsme přinést ty krásné svěží barvy venkova do městského stylu. Proto se v naší nové kolekci objevuje například jasně červená barva připomínající květ máku, hnědá barva, kterou se vyznačuje srnčí srst a mnoho dalších barev.

Mariyou Dykalo kreativni reditelka znacky Aspiral of London

Kolekce na podzim zimu 2013/2014 byla inspirována historickým palácem Hampton. Byla jsem okouzlena jeho architekturou a detailně zpracovaným nábytkem. Uvnitř královské kaple, kde jsem byla již několikrát s mým sedmiletým synem, je výstava kostýmů a šperků Tudorovců. Je to brilantní, byla jsem uchvácená. Proto se pro tuto kolekci stala hlavním námětem Tudorovská růže. Trvalo nám více než jeden rok dotáhnout tuto kolekci do konce.

Předchozí kolekce na jaro léto 2013 byla inspirována tradičním anglickým románem The Secret Garden, který napsal Frances Hodgson-Burnett před sto lety. Kolekce The Secret Garden byla věnována anglickým zahradám, hlavně těm s růžemi. Namalovala jsem olejomalbu s anglickými růžemi, která byla vytvořená jako předloha pro limitovanou edici kabelek a doplňků. Myslím, že to byla okouzlující umělecká sbírka.

Ráda se inspiruji krásou anglického venkova, kde bydlím… Krásné staré domy a historické paláce jsou vždy plné inspirace, příběhů a magie. A já ráda vytvářím krásné věci…

Jak dlouho trvá vytvoření nové kolekce?
Řekla bych, že tak 8 měcíců od nápadu až ke kompletnímu vytvoření celé kolekce. Asi tak 4 měsíce zaberou návrhy, náčrtky, výběr kůží, technické kreslení, atd. A další 4 měsíce na kovové součásti, vzorky kůže a ve finále vzorky kabelky. Vytvoření některých speciálních kolekcí zabere až jeden rok.“

Také se Vás musíme zeptat na to, jaký výrobek máte nejradši.
Samozřejmě – všechny výrobky jsou moje děti – všechny jsou součástí značky Aspinal of London. Ale právě teď mám nejraději kabelku The Marylebone. Jakmile byl zahájen prodej, okamžitě se stala nejprodávanější kabelkou. Proto jsme tuto kolekci rozvinuli a i v této sezóně ji budeme nabízet v novém provedení. Ale kultovní kabelky jsou i Brook Streek, The Hepburn, The Manhattan.. elegantní, klasického designu, možná tradiční… ale jsou investicí, která vydrží celý život.“

Co děláte ve svém volném čase? Máte nějaké koníčky?
Moje vášeň je malování. Miluji práci s olejem a štětcem. Miluji prozkoumávat barvy a textury. Pokud se potřebuji odreagovat, jdu malovat. Nechávám volnost mé fantazii, můžu si malovat, co chci. Ale nejraději maluji květiny.“

Móda a styl je pro Vás zřejmě velmi důležitý. Kdo je dle Vašeho názoru ztělesněným stylu? Existuje někdo, u koho bystě velmi ráda viděla Vaše návrhy?
Zbožňuji Julie Christie, naposledy jsem ji viděla právě ve filmu The Go-Between. Je nádherná a elegantní, právě proto se tento film stal inspirací na novou sezónu. Vždy budu obdivovat krásné, úspěšné a talentované ženy. A vždy mi budou inspirací okouzlující krásky jako Grace Kelly, Audrey Hepburn, princezna Diana, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Catherine Deneuve, Greta Garbo.

Ráda bych viděla naše kabelky nosit hvězdy jako je Keira Knightly, Helen Mirren, Naomi Watts, Kate Moss, Cara Delevingne a princeznu Catherine.

Kabelky od Aspiral of London jsou investici na cely zivot

Mariyo, velmi Vám děkujeme za rozhovor a velice se těšíme na novou kolekci na jaro léto 2014.

Nová kolekce bude k zakoupení již brzy u oficiálního zástupce značky Aspinal of London pro Českou republiku a Slovensko: v butiku Arde Style Shop na adrese www.arde.cz.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.