Rozhovor na téma:
Rozdíly mezi kuchyňským nádobím

01.11.2012 | Bydlení | Gastronomie | Nákupy

V dnešní složité době platí ještě mnohém více, než kdykoliv předtím, že „nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci“, ...

... přesněji „nekvalitní věci“. Dnešní trh je zavalen levnými a nekvalitními výrobky z Asie. Výrobky se zlevňují, ale kvalita a životnost je ta tam. Relativně nízká cena je mnohdy vykoupena i našim zdravím a vše je postaveno jen na fenoménu dnešní doby a to je „spotřeba“.

Naštěstí jsou ještě na našem trhu firmy a nádobí, které se za sebe stydět nemusí. Povětšinou platí, že tyto výrobky v supermarketech nenajdete. Kvalitní nerezové, litinové, měděné nebo titanové nádobí najdete jen v kvalitních prodejnách nebo v e-shopech. Kdo chce kvalitu, musí jen trochu pohledat, ale jistě najde, ačkoliv někde jsou skoupí na informace a zákazník se někdy těžko orientuje. Právě proto jsme požádali o pomoc odborníka ze spol. APB EUROPE Trade s.r.o. Petra Bartoně a přinášíme Vám následující rozhovor.

Jaké druhy nádobí jsou na našem trhu dostupné a jaké jsou jejich výhody?
Každé nádobí má své výhody, ale bohužel i své nevýhody. Nerezové nádobí je skvělé na vaření, ale horší je na pečení a smažení. Teflonové nádobí smaží výborně, ale životnost je krátká. Litinové nádobí je příliš těžké a skleněné je křehké. Měděné je krásné, ale ta údržba. Nechci chodit do podrobnosti, bylo by to nadlouho.  Zamysleme se však, kdy tyto výrobky vznikly. Nejsou to jen  desetiletí, ale v některých případech i století. Prošly různými inovacemi, přesto pořád reprezentuji svou kategorii se svými nevýhodami a vylepšenými výhodami.

Jak je to s nedávnou novinkou – nádobí s keramickým povrchem?
Pokud pominu vlastnosti povrchu, který se chová podobně jako email (litinové pánve s modrým vnitřkem), zaráží mě ne zrovna fér marketing. Tvrdí se, že při přepalování PTFE na sucho dochází ke škodlivým výparům. Ano souhlasím, ale zároveň tvrdím, že každá pánev s jakýmkoliv povrchem při přepalování na sucho bude mít škodlivé výpary. Důležité je, že při vaření smažení a pečení se povrchy nepřepalují, protože každá potravina, voda nebo tuk se spálí mnohém dříve než jakýkoliv povrch.

Jaké nádobí nám tedy doporučujete?
Jednoznačně Titanové nádobí. Vzhledem k tomu, že není na trhu více než 20 let a motivací k výrobě tohoto druhu nádobí bylo skloubit co nejvíce výhod z jiných kategorií do jedné.
Už od roku 1995, kdy jsem se setkal poprvé s titanovým nádobím, nejen jako uživatel, ale také jako prodejce, tvrdím, že titanové nádobí bude jen těžko překonané. Dnes po mnohá letech tvrdím pořád totéž a nic lepšího zatím nebylo vynalezeno. Nabízel jsem různé značky a nakonec jsem zůstal věrný značce BAF, která je neoficiálním nejkvalitnějším titanovým nádobím v EU.



Z čeho je titanové nádobí složeno?

Základní korpus nádoby je z hliníkové slitiny Silumin. Hliníková slitina se dá odlévat a tím vytvořit kvalitní robustní základ, který není tak těžký jako litina. Navíc drží tvar a nedeformuje se dno nádoby.
Povrch je z titanové keramiky. Jde o mimořádně tvrdý povrch, který je nastřelen do nádoby a tím ji chrání před poškrábáním. Po té jsou naneseny další vrstvy s menší tvrdostí a větší antiadhezivitou (nepřilnavostí). Tyto vrstvy jsou kombinací teflonu, keramických částic, titanu a dalších prvků. Nejkvalitnější výrobky jako BAF mají 4 vrstvy.
Tato kombinace materiálů dělá z titanového nádobí vynikající nádobí pro všechny druhy vaření, pečení a navíc jsou vhodné pro všechny typy sporáků včetně pečení v troubě.



Existuje nějaké porovnání mezi jednotlivými druhy nádobí?
Samozřejmě, podívejme se na porovnání, jak jednotlivé nádobí zvládá naše požadavky na vaření. Některé hodnocení mohou být trochu subjektivní, ale v zásadě se moc lišit nemohou.



A proč si tedy pořídit titanové nádobí BAF?
 - k výrobě jsou použity materiály a technologie, které dělají z našeho nádobí generační výrobky , čímž vám ušetří peníze za opakovaný nákup pánví a hrnců
 - minimální spotřeba energie – úspora až 60%. Po zahřátí ztlumíte a používáte minimální zdroje tepla. Proces vaření kontrolujete přes skleněnou poklici, která si sama reguluje odvod nadbytečné páry
můžete používat jakékoliv náčiní, včetně kovového
 - jednoduchá údržba – možnost prudkého zchlazení (tepelný šok), který odstraní většinu nečistot, lze mýt i v myčce na nádobí
 - kvalitní bezpečnostní držadla mají nadčasový design, na sporáku nepálí a vydrží teplotu až 260°C – můžete používat i v troubě
 - díky unikátnímu ručnímu odlitku se nezkřiví dno nádob – 10 let záruka
 - kvalitní a zdravá příprava pokrmů dle nejmodernějších trendů (omezíte množství tuku, vody, soli a některých druhů koření)

To nejlepší na závěr
Že Vás rozhovor ještě nepřesvědčil? Jak by se vám líbilo vařit brambory v 1 cm vody za 7 minut na zdroji tepla? Co říkáte, že upečete kuře i s bramborem v jedné nádobě na sporáku za 30 minut? Upečete jinde buchty, perník, rolády na sporáku? Jak by se vám líbil u hrnců samomíchací efekt? Díky vzlínavému efektu omezit míchání např.u marmelád, omáček, kečupů?
A vůbec nejlepší je cena. V současnosti český trh stlačil ceny titanového nádobí až na úroveň kvalitní teflonky. A proto nyní v poměru výkon-cena je pořízení titanového nádobí BAF opravdu nejvýhodnější.

Jak říká Petr Bartoň: „Nejlepší zkušenost je vlastní zkušenost.“



Přečtěte si více na stránkách www.titanovepanve.cz.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.