Proč si nezaletět na nákupy do Dubaje


Nejnavštěvovanější a nejbohatší ze Spojených arabských emirátů je Dubaj. Zaleťte do moderního města a udělejte si radost výhodnými nákupy.

Základní informace

Federace sedmi absolutistických monarchií Spojené arabské emiráty se skládá z Dubaje, Sharjahu, Ajmanu, Umm al-Qaiwainu, Ras al-Khaimahu, Fujairahu a Abu Dhabi. Mezi turisty patří k nejnavštěvovanějším Dubaj se stejnojmenným hlavním městem. Nejbohatším emirátem je Dubaj spolu s Abu Dhabi. Měna SAE je dirham (AED). Za jeden dirham zaplatíte 7 Kč (2017). Za nákupy můžete platit v eurech nebo dolarech. Ve velkých obchodech akceptují kreditní nebo debetní karty. Pokud budete rozměňovat peníze, učiňte tak pouze v bankách nebo lepších hotelech.

Kam na dovolenou v únoru?

Vypravte se do Dubaje. Vízum ke své dovolené nepotřebujete a počasí je v porovnání s naší zimou příjemné. Teploty neklesnou pod 20 °C. Počasí je v Dubaji, a v celých SAE, na pobytovou dovolenou nejpříznivější na jaře, kdy se teploty vzduchu v březnu, dubnu, říjnu a září pohybují mezi 23 °C a 26 °C. Pro poznávací zájezdy, na nákupy nebo festivalové vyžití, jsou nejvhodnějšími měsíci prosinec, leden a únor, kdy průměrné teploty dosahují až na 21 °C. V letních měsících se průměrné teploty vyšplhají k 36 °C.

Levné letenky do Dubaje

Na pobytový zájezd do Dubaje se dostanete z Prahy za necelých 9 000 Kč. V ceně je zpáteční letenka a pěkný hotel s ubytováním na osm dní. Zpáteční letenku pořídíte za 5500 Kč. Cestujte levně a neplaťte více, než musíte. Stačí sledovat webové stránky levnocestovani.cz, odebírat novinky a podívat se i na Facebook. Tam najdete další tipy na levnou a přitom luxusní dovolenou.

Nákupy v Dubaji

V Dubaji najdete přes 50 nákupních center a během svého pobytu je všechny ani nestačíte navštívit. Vybírejte pouze ty nejlepší, neznámější. Velké obchody jsou vybaveny klimatizací, i přesto, že během zimních měsíců se průměrná teplota pohybuje kolem 20 °C, klimatizace vám zpříjemní nakupování. Otevírací doba nákupních center je v porovnání s Českou republikou zcela odlišná. Obchody otevírají mezi 9:00 a 10:00, od 13:00 do 16:00 se uzavřou a otevřou se opět po 16:00. V pátek mají zavřeno přes poledne již od 11:30, jelikož je doba modliteb.

Nákupní centrum Mall of the Emirates najdete na červené lince metra. Skrývá v sobě krytý lyžařský areál Ski Dubai. Brouzdejte po více než 450 obchodech. Dubai Mall nabízí 1200 obchodů spolu s lákavými atrakcemi. Návštěvníci se mohou podívat na vodopád, pozorovat zpívající fontánu a rozhlédnout se z nejvyšší budovy světa Burj Khalifa. Obchodní centrum najdete na červené trase metra. Nepropásněte shopping festival, který trvá od půlky ledna do půlky února. Díky velkým výprodejům ušetříte.

Spojené arabské emiráty: Srovnání cen

Dle srovnávacího portálu Numbeo v roce 2017 pořídíte pokrm v levném bistru pro jednoho za 30 AED, jídlo pro dvě osoby v slušné restauraci vás vyjde na 150 AED. Litr mléka stojí 5,5 AED, bochník chleba 4,43 AED, za kilogram banánů a kilogram pomerančů zaplatíte shodně po 6,5 AED. Krabičku cigaret pořídíte za 10 AED. Letní šaty v obchodním řetězci (Zara, H&M) stojí průměrně 200 AED, Levisky koupíte za 267 AED, běžeckou obuv značky Nike za 342 AED.

Kam v Dubaji?

Mimo nákupní střediska navštivte historickou čtvrť Deira situovanou nedaleko Bur Dubai. Dubajské muzeum nabízí zajímavý pohled do historie emirátu Dubaj. Prohlédněte si moderní výškové budovy, například 321 metrů vysoký hotel Burj Al-Arab nebo světoznámý mrakodrap Etisalat.

Zdroj foto: pixabay.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.