Půjčit si může každý, jen je třeba vědět, kde

31.01.2017 | Přečtěte si také

Existuje skupina lidí, kteří jsou jako potenciální žadatelé předem diskvalifikováni, protože patří do některé z takzvaných problémových kategorií. Ale i tito lidé se mohou dostat do situace, kdy si bude potřebovat vypůjčit peníze. Co mají dělat? Na to se dnes budeme snažit odpovědět.

Kdo jsou problémoví klienti

„Problémovým“ se může stát i dobře vydělávající zaměstnanec bez zápisu v registrech. Nevíte jak? Úplně snadno. Stačí, když si třeba zlomí nohu a je dva měsíce práce neschopný. Pak se uzdraví, jde do práce, ale když si chce požádat o půjčku, jeho průměrný měsíční příjem za poslední 3 nebo 6 měsíců je vypočítáván i z nemocenských dávek, takže na dokladu ze mzdové účtárny bude o dost menší suma, než mu skutečně každý měsíc přistane na účtu.

Jako problémoví se mohou jevit i osoby s nižšími příjmy, například ženy na mateřské dovolené, důchodci či studenti. Co na tom, že mohou mít i jiné než oficiální příjmy? Například ženě na mateřské dovolené každý měsíc splácí soukromou půjčku třeba její sestra, že důchodce má vlastní dům, chatu i sbírku obrazů a tudíž má čím ručit? A dokonce i student, který ještě nikdy nepracoval, si může měsíčně vydělat třeba dvacet nebo třicet tisíc na brigádách. Všichni by určitě menší částky zaplatili bez problémů, ale podle tabulek bank jsou ti „problémoví“.

Samostatnou kapitolou jsou osoby samostatně výdělečně činné odečítající náklady výdajovým paušálem. Ti pak mají třeba z vydělaného milionu na daňovém přiznání daňový základ třeba jen 200 000 korun. Někteří poskytovatelé úvěrů jsou na to sice již připraveni a výdajový paušál v žádosti o půjčku zohledňují, ale zdaleka to neplatí o všech.

Úvěrové registry

Další překážkou na cestě za výhodnou nabídkou úvěru může být záznam v úverovém registru. Může být například je o pár pozdě uhrazených splátek, nebo nezaplacený účet za mobil, případně účet za plyn, který jste zapomněli zaplatit při stěhování. Sice to nemá co dělat s vaší aktuální schopností splácet úvěr, ale pro věřitele to problémem je.

Jak vyřešit problém

Málokdo si uvědomuje, že na vyřešení některých finančních problémů ani půjčku nepotřebuje. Zkuste tyto kroky:

- zanalyzujte si své měsíční příjmy a výdaje, tedy napište si na papír nebo třeba do excelové tabulky všechny platby, které musíte pravidelně hradit a všechny příjmy, které dostanete

- nezapomínejte, že některé platby se hradí třeba jednou za půl roku nebo jednou ročně a je třeba si na ně nechat rezervu

- zkuste ušetřit na pravidelných platbách, můžete například:

  • změnit účet k jiné bance a ušetřit za poplatky
  • změnit dodavatele energií, telekomunikačních služeb
  • konsolidujte stávající úvěr, pokud ho už máte

- zvýšit si můžete i příjmy, třeba brigádou, prodejem nepotřebných věcí

Pokud máte akutní finanční problémy a peníze opravdu nutně potřebujete, najděte si poskytovatele nebankovních půjček, kterým váš hendikep nevadí. Jednotlivé nabídky si pečlivě porovnejte a vyberte si tu, která je pro vás nejvýhodnější.

Bez nahlížení do registru, dokládání příjmu a bez zástavy vám půjčí například Bestpůjčka.cz, Everyday+, Kredito24, Zaimo a další.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.