Přemýšlet u nakupování oblečení se vyplatí


Oblečení nemá duši a cítit nemůže. Avšak duši a tělo mají ti, kteří pro nás na opačném konci světa módní kousky vyrábějí. Většinou v otřesných podmínkách, které ohrožují či přímo ničí zdraví, a ještě za minimální mzdu. Přesto jsou ti lidé za takovou práci rádi, protože jinou alternativu výdělku nemají. Naštěstí se už i u nás začíná prosazovat trend odpovědného nakupování, slow fashion a fair trade. Trend, který dokáže způsob výroby oblečení změnit.

Označení fair trade a eticky vyrobené oblečení značí, že švadlenám a všem dalším, kteří se na vzniku výrobku podíleli, byla vyplacena adekvátní mzda. Prodejci fair trade zboží navazují spolupráci pouze s výrobci, kteří svým zaměstnancům zajistí vhodné pracovní podmínky a jejich výroba je v souladu s principy ochrany přírody. Takto vyráběné oblečení je z udržitelných přírodních materiálů, jako je bambusové vlákno, konopí, biobavlna, bio merino vlna, hedvábí, tencel a modal. Doba, kdy přírodní oblečení znamenalo jen svetr z kousavé vlny, je naštěstí dávno pryč. Mezi nejoblíbenější materiály v současné době patří bambus a biobavlna. Oblečení z nich je splývavé, příjemně se nosí a má antibakteriální účinky, což je nejen v létě ideální kombinace. Slow fashion je termín, který označuje odpovědný způsob oblékání. Lidé nosící slow fashion přemýšlejí o původu každého kousku oblečení, které si zakoupí. Jsou si vědomi toho, že výroba oblečení stejně jako likvidace toho nepotřebného nesmírně zatěžuje životní prostředí. A proto se soustředí nejen na k přírodě šetrné výrobky, ale také na snížení množství používaného oblečení.

letni kvetovane saty

Slow fashion znamená nenakupovat bezhlavě ve slevách vše, co vám připadá někdy možná použitelné. Ale nákupy pečlivě zvažovat a pořizovat kvalitní, nadčasové kousky. Naučíte-li se principům slow fashion, zjistíte, že máte ve skříni kvalitní věci a přitom neutrácíte za oblečení více než v minulosti. Vybraný dražší kousek, který vám přesně doplní chybějící část šatníku, budete totiž nosit mnohem častěji než tričko za pár korun, kterých už máte plno a vezmete ho na sebe párkrát, než se vytahá. Jedno nošení dražšího kousku vás tak ve finále vyjde na menší peníze než jedno nošení obyčejného trička z obchodního řetězce.

Jedním z internetových obchodů, které nabízejí pouze eticky vyrobené oblečení, je www.ferovamoda.cz. Kromě obuvi Ethletic oblečení značek Braintree, Hempage a mnoha dalších nabízí obchod také jako doplněk sortimentu fair trade šperky, doplňky do bytu a certifikovanou přírodní kosmetiku.

Šatník by měl být kombinací univerzálních jednobarevných kousků s takovými, které něčím překvapí a pobaví a odvedou pozornost od toho, co nosíte neustále. Rozhodně zaujmete například topem od značky Braintree – zepředu decentně pruhovaným, zezadu zářícím květinami.

Top Braintree

Velkým letošním hitem jsou odhalená ramena. Co když ale příští rok zase v módě nebudou? Letní květinová sukně je úžasná v tom, že ji můžete nosit na jaře jakou dlouhou sukni třeba s tenkým rolákem a v létě z ní máte moderní šaty bez rukávů. Až se zase přestanou nosit, pořád máte nadčasovou sukni.

modra kvetovana sukne

Barvy mají velký vliv na naší náladu. Právě jaro a léto je pro pestré barvy ideální období, a to nejen u žen, ale i u mužů. Vybočit z řady se nebojí německá značka HempAge. Troufne si váš partner rozzářit šedou kancelář zářivě zelenou košilí? Možná bude sám překvapený, jak on i jeho kolegové začnou hýřit kreativními nápady.

V obuvi Ethletic s certifikací FSC a Fairtrade® se budete cítit opravdu pohodlně. Používá výhradně přírodní materiály, zejména biobavlnu a přírodní kaučuk, které jsou zvláště v létě příjemnější než například umělá kůže. Můžete vybírat z balerínek, mokasínů žabek nebo tenisek.

obuv ETHLETIC

Nosit fair trade oblečení je skvělé po všech stránkách. Šetříte přírodu, pomáháte lidem dostat za jejich práci spravedlivou odměnu, nosíte příjemné, pohodlné a zdravotně nezávadné materiály a navíc zbytečně neutrácíte.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.