Pomoc, ponorka ve vztahu!


Máte poslední dobou pocit, že je na Vás Váš partner alergický, anebo naopak Vy začínáte mít alergii na něho? Je u Vás doma už nějakou dobu dusno jako před bouří? Na vině může být ponorková nemoc.

Kde se vzala ponorka

Ponorková nemoc neboli ponorka označuje stav napětí, který může vzniknout, když je skupina lidí po delší dobu v uzavřeném prostoru. Například v ponorce (odkud je název tohoto stavu odvozen) nebo jiném dopravním prostředku, ale také uvnitř společné kanceláře nebo domácnosti. Ponorka se nejčastěji projevuje agresivním chováním, například slovním napadáním ostatních, ve vyhraněných situacích může dojít i k fyzickým projevům agrese. V dlouhodobých vztazích se stává, že si na sebe lidé vytvoří vzájemnou averzi, třebaže zpočátku, kdy společně netrávili tolik času, spolu velice dobře vycházeli, anebo se dokonce milovali.

Jak předejít ponorce

Jak ukazují psychologické průzkumy, ponorka postihuje čím dál více párů. Nejvíce ohroženou skupinu představují páry, které spolu sdílejí domácnost – zejména když se jedná o malý byt, zároveň spolu pracují a ještě spolu pak navíc tráví dovolenou. Z uvedeného vyplývá, že všeho moc škodí. Lidé, ať se mají sebevíce rádi, by si měli od sebe vzájemně odpočinout, každý by měl mít svůj osobní prostor, kam mu druhý bez jeho svolení nevstupuje (například vlastní pracovna nebo dílna), a měl by trávit část svého času bez svého protějšku. Ať už s kamarády v hospodě, na golfu, anebo o samotě na rybách, pokud nechcete, aby Váš vztah v budoucnu zasáhla ponorková nemoc, dejte svému partnerovi svobodu. Totéž chtějte také Vy od něho.

Terapie odloučením

Pokud už jste ve fázi, kdy si vyloženě lezete na nervy, je nejvyšší čas, si od sebe vzájemně odpočinout. Odpočinout si od sebe není známka toho, že si nerozumíte, ale přirozená potřeba, přestože člověk je tvor společenský. Takže si v pohodě vyrazte každý jinam na víkend nebo na delší dobu, uvidíte, že se pak na sebe budete těšit! A během terapie si nevolejte, ani neposílejte SMS! O skypování ani nemluvě.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.