Pár tipů pro výběr kolečkových bruslí


Ráda byste se dostala do kondice a hledáte sportovní aktivitu, díky níž by to bylo snadné zvládnout a která by vás navíc i bavila?

Vyzkoušejte jízdu na kolečkových bruslích. Málokdo ví, že při aktivním a rychlém bruslení se spálí stejně kalorií jako při běhu. Za 30 minut aktivního bruslení tak lze snadno spálit až 200 kilokalorií. Bruslení na kolečkových bruslích je navíc velice příznivé na dýchací a oběhový systém a navíc nezatěžuje kloubový aparát tolik, jako například právě běh.

Jaké kolečkové brusle zvolit?

Pokud s bruslením teprve začínáte, zapomeňte raději na kolečkové brusle s příliš velkými kolečky, tedy s kolečky o průměru 90 nebo 100 mm. Takové kolečkové brusle se hodí již pro pokročilé bruslařky, které mají v nohou již spoustu odježděných kilometrů. Pro začátečníka jsou vhodné brusle s kolečky o průměru 80 nebo 84 mm, které nejsou tak rychlé a při jízdě jsou mnohem lépe ovladatelné. Jejich výběrem se tak naučíte bruslit mnohem snáz, navíc snížíte riziko možného pádu a zranění. Rozhodně se vyplatí sáhnout po bruslích, které mají hliníkový nebo kompozitový rám. Vyhněte se bruslím s plastovým rámem. Ten je příliš křehký a náchylný na poškození. Při výběru se setkáte i s různým značením ložisek, která jsou ukryta uvnitř koleček a která mají také vliv na plynulost a rychlost samotné jízdy. Jejich samotnou kvalitu je poměrně obtížné poznat, každopádně pokud vsadíte na dražší a značkové brusle, můžete si být jistá, že kvalita ložisek bude v pořádku.

Jak vybrat správné kolečkové brusle

Značkové nebo neznačkové?

Přestože rozdíl mezi značkovými a neznačkovými bruslemi může být poměrně velký, doporučujeme si za brusle připlatit a volit raději značkovou alternativu. Získáte tak kvalitní produkt, za kterým je mnoho let vývoje a který je vychytán do posledního detailu. To oceníte především při jízdě. Například u nás nejprodávanější kolečkové brusle K2 jsou vybavené patentovanou a velice komfortní měkkou botou (tzv. Softboot), která kromě maximálního pohodlí nabízí i velice dobré odvětrání. Navíc právě tato značka bruslí nabízí i možnost výběru bruslí s tvz. Boa systémem. Jde o kolečko s ocelovým drátkem, které slouží pro komfortní, rovnoměrné a velice rychlé utažení brusle. Brusli tak utáhnete bez námahy během pár vteřin, navíc Boa systém garantuje i to, že se vám utažená brusle během jízdy nepovolí. Tento systém umožňuje i nejsnadnější vyzutí brusle. Kvalita brusle souvisí rozhodně také s jejich výdrží. Značkové a kvalitní brusle jsou schopné sloužit při minimální údržbě spoustu let, na rozdíl od těch méně kvalitních neznačkových. Dobrou volbou tak mohou být například populární kolečkové brusle Tempish, které pořídíte v mnoha barevných provedeních a za velice příznivou cenu.

Myslete na svoji bezpečnost

Málokdo si uvědomuje, že při jízdě na kolečkových bruslích lze snadno vyvinout rychlost podobnou rychlosti jízdy na horském kole. Přestože na kolo již dnes málokdo sedne bez cyklistické helmy, na cyklostezkách a silnicích lze potkat jen málo bruslařů, kteří svoji ochranu nepodceňují. Doporučujeme se tak vybavit na brusle kvalitní bruslařskou helmou (může posloužit i ta, kterou již máte na kolo) a sadou chráničů, které ochrání vaše ruce, lokty a kolena v případě pádu.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.