Pánové, hoďte se do gala! Plesová sezóna je tu

19.01.2018 | Jak nosit | Krása a móda

Plesová sezona odstartovala a i v letošním roce se to společenskými akcemi bude v kalendářích mnoha z vás jen hemžit. A co vy? Také se chystáte na ples nebo jinou večerní událost a lámete si hlavu nad vhodnou volbou oblečení? V tom případě jste tady správně!

Smoking nebo oblek?

Zatímco někteří muži bez rozmýšlení sáhnou po obleku, jiní budou uvažovat nad smokingem. Smoking je považován za více elegantní a hodí se především na formální plesy, přičemž na některých je dokonce vyžadován. Chystáte-li se na ples, kde je za dress code považován Black Tie, pak musíte vyrazit jedině v černém smokingu. Jednodušší a také častěji k vidění volbou je oblek. V tom můžete na méně formální plesy a vždy se doporučuje volit spíše tmavší odstín.

pansky oblek

Co je trojdílný pánský oblek?

Narazili jste na pojem trojdílný pánský oblek a přemýšlíte, o čem je vlastně řeč? Pod tímto slovním spojením si představte kombinaci obleku a vestičky. Tu pod oblek nosit můžete, ale samozřejmě nemusíte. Pamatujte ale, že se na plesech nehodí, aby si muž svlékl sako a pobíhal po sále jen tak v košili. To se prostě nedělá. Když už odložit, tak jedině v případě, kdy na sobě budete mít vestu.

Jakou zvolit košili?

Možná budete řešit dilema, jestli si obléknout košili s krátkým nebo dlouhým rukávem. Rádi za vás tohle dilema vyřešíme a společně si to ujasníme: podle etikety by měli muži nosit košile s dlouhým rukávem, aby mohla vyniknout manžeta na rukávech. Působí to daleko elegantněji a formálněji.

kravata a manzetove knoflicky

Jakou barvu?

Co se barev týče, doporučený dress code na plesy udává, že je lepší volit barvy tmavší a sytější. Konkrétní volba je samozřejmě na vás. Vyrážíte-li na ples s partnerkou, měla by barva košile ladit s barvou šatů a doplňků ženy. Pro inspiraci se podívejte, jak by měla být na plese oblečená vaše partnerka.

Kravata nebo motýlek?

Váháte, zda zvolit motýlka nebo kravatu? Pokusíme se vám to usnadnit! Kdo si obleče smoking, ten musí sáhnout po černém motýlku. A přes to nejede vlak. U obleku se můžete rozhodnout podle toho, co je vám pohodlnější a příjemnější. Opět se hodí zvolit spíše tlumenější a sytější odstín kravaty či motýlka bez vzoru, nevylučuje se ani nošení lesklých materiálů.

oblek na ples

A co boty?

Muži si nad volbou bot nemusí příliš lámat hlavu. Většina z nich by zvolila polobotky nebo lakýrky. Vkusné jsou i známé Oxfordky. Záleží jen na vás, jestli sáhnete po botách matných, nebo necháte svůj look vyniknout díky lakovaným botkám.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.