Pánové, chcete vypadat sexy? Tvařte se provinile. Dámy, vy se usmívejte!

26.05.2011 | Sex a vztahy

Pánové, chcete být sexy? Moc se neusmívejte. Dámy, vy tuto radu naopak ignorujte. Usmívejte se.

S tímto zajímavým doporučením přišli kanadští vědci.

Ženám připadají šťastně vypadající muži méně atraktivní, než ti, kteří se tváří hrdě, nebo mírně provinile. Studie publikovaná v prestižním listu Emotion srovnávala reakce mužů a žen na fotografie osob opačného pohlaví.

"Usmívající se muži připadají ženám poměrně neatraktivní. Takže pokud si pánové myslí, že usměv jim pomůže, když chtějí vypadat sexy, podle našich výsledků se mýlí," vysvětila reportérům agentura Reuters Jessica Tracyová, profesorka psychologie z kanadské University of British Columbia, která výzkum vedla.

Reakce mužů byly zcela opačné.
"Usmívající se ženy jsou nepochybně považovány za atraktivní. Muži to považují za zcela jasně nejpřitažlivější výraz," dodala Tracyová.

Vědci přiznávají, že nevědí, proč muži a ženy reagují na úsměv tak odlišně. Spekulují, že široký úsměv na mužské tváři vypadá zženštile, nebo podbízivě.

"Ženy přitahují muži jako James Dean nebo upír Edward. Chlapi, kteří mají chyby, o nich ale vědí a trápí se tím," konstatovala psycholožka.

Mírně provinilý výraz je pak ženami vnímán jako snaha o usmíření a prosba o odpuštění. Vědci ale zdůrazňují, že zkoumali jen první reakce a jejich výsledky nelze vnímat jako doporučení pro trvalý vztah.

"Když lidé chtějí dlouhodobý vztah, berou v potaz mnohem více, než jen sexuální přitažlivost. Takže rozhodně netvrdíme, že by chlapi neměli být hodní," doporučuje kanadská expertka.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty na saláty

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.