Ovocné šťávy chrání srdce, zjistili vědci


Směs šťáv z ovoce jako jsou hrozny, brusinky a černý rybíz může svědčit lidskému srdci. Dokládají to poslední výzkumy francouzských vědců.

Vědci testovali směs na prasečích cévách v laboratorních podmínkách a zjistili, že pod jejím vlivem se stěny artérií uvolňují. Podle nich nyní zbývá zjistit, zda může džus pozitivně ovlivnit cévní systém celkově.

Výsledky studie potvrzují dosavadní názor, že ovoce a zelenina snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Experti hledali v plodech látky zvané polyfenoly.
Zjistili, že v největší míře se skrývají v nejaktivnějším ovoci, kterým jsou hrozny, borůvky, černý rybíz, angrešt a brusinky.

Tracy Parkerová, dietoložka a členka britské nadace British Heart Foundation, říká:
"Nový výzkum dokazuje, že konzumace zeleniny a ovoce je zdravá a chrání naše srdce. Dosud sice nevíme, jaké jsou přesné důvody, ani jestli jsou některé konkrétní druhy účinnější než jiné. Víme ale, že zelenina a ovoce by měly být hlavní součástí naší stravy a že ovocné džusy jsou snadnou cestou, jak toho docílit."

Podle Parkerové bychom však neměli zapomínat na to, že ve šťávách je méně vlákniny a více cukru. Čerstvé plody jsou proto nenahraditelné.

Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Food and Function.

Foto: Pixmac.com

Přečtěte si také:

Navštivte také: Celebrity, Diskuze pro ženy

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.