Nechte se inspirovat novými chutěmi jihovýchodní Asie


Máte rádi asijskou kuchyni a s oblibou si doma připravujete japonská, thajská, čínská a indická jídla?...

Oblast jihovýchodní Asie je rájem kuchařů a gurmánů. Jídlo je zde uměním a gastronomie filosofií; chutě jsou důvtipně smíchány a prezentace jídel velmi okázalá. Nechte se inspirovat!

             

Každá z asijských zemí má vlastní gastronomickou historii a věhlasná jídla. Kuchyně těchto zemí mají společné suroviny, koření a odlišují se více méně historickým vývojem, politickými vlivy okolí (kolonizace, migrace obyvatel) a hlavně náboženstvím. Například v Indonésii a Malajsii, kde převládá Islám, je z potravy vyloučeno vepřové maso. Potrava v každém regionu samotných jednotlivých zemí se odlišuje podle místních klimatických podmínek (horské, přímořské, pralesní oblasti apod.) a movitosti a vyspělosti obyvatel. Velký vliv na kuchyně jihovýchodní Asie měla Čína z východu (wok, nudle) a Indie (kari) ze západu. Snad největší dopad měla událost ze 16. století, kdy Portugalci přivezli z Ameriky chilli papričky, které si získaly velkou oblibu. Pěstují se a poskytují zdejším jídlům příslovečnou ohnivost.

Sambal Badjak
Úžasná chuť smažené cibulky v kombinaci s česnekem a chilli podpořená hovězím bujónem a špetkou třtinového cukru.


 

Sambal Badjak je jeden z několika desítek druhů Sambalů, který jsme pro vás vybrali pro svoji typickou a nezaměnitelnou chuť. Tento druh Sambalu považujeme za universální dochucovadlo, které díky své neodolatelné chuti a vůni najde své uplatnění i v běžné české kuchyni. Sambal může nahrazovat i naši hořčici, kečup, křen, kyselé okurky atd. Stupňuje chuť a vůni rýže, zeleniny i masa. Můžete jej zpravidla použít ke všem jídlům, které chcete dochutit a dodat jim příjemnou pikantnost. Na světě existuje několik desítek druhů Sambalů. U nás je možné tyto pasty získat v internetovém obchodě www.sambalshop.cz, kde naleznete nejširší nabídku těchto past na českém internetu. Můžete zde vybírat z více než 20 různých druhů.

Typické pro všechny kuchyně jihovýchodní Asie je, že nezná chody, tedy postupné přinášení jednotlivých jídel v pořadí, jako u nás. Všechny pokrmy jsou servírovány najednou, host je má všechny před sebou a vybírá si ten pokrm, na který má chuť. Kdykoliv se k němu může vracet. Stejně tak jako v čínské kuchyni i zde kuchař, nejčastěji žena v domácnosti, usiluje o harmonickou rovnováhu mezi vzhledem, teplotou, vůní a sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí pokrmů.

 

V Thajsku se během stolování používá lžíce a vidličky a jen omezeně nůž (vše je již nakrájeno na přiměřená sousta), v Indonésii, Malajsii a Singapuru jedí lidé rukama (pravou rukou) a lžíce je používána k jen k naložení pokrmu před hosta. Vietnam je jediným regionem oblasti, kde se jí hůlkami.

Vyjma Filipín a Singapuru nejsou během stolování podávány dezerty ve smyslu, jak je známe my. Objevují se opravdu jen zřídka, jídlo je však vždy doplněno spoustou čerstvého ovoce. Těžká sladká potrava se podává jen při speciálních příležitostech.

Mezi typické přísady asijských jídel patří hlavně různé druhy omáček (sójová, ústřicová, rybí, atd…), rýžový ocet, Curry pasta, kokosové mléko, kvalitní sezamový olej, bambusové výhonky, čínské houby. Z koření je to zázvor, chilli, pepř, česnek, galgán, tamarindová pasta, skořice, anýz. Taktéž různé byliny a další dochucovací přísady, které jsou "srdcem" i "duší" této kuchyně, zajišťují nenapodobitelný charakter pokrmu, jeho zvláštní chuť, zajímavé podtóny, pozoruhodné příchutě a odstíny vůní.

Asijská kuchyně je opravdu chutná a velmi rozmanitá. Pokud patříte ke gurmánům nebo byste rádi vyzkoušeli něco nového a netradičního, pak určitě neváhejte a zkuste si zpestřit jídelníček některým voňavým asijským pokrmem.

A kde nakoupíte potřebné suroviny?
Všechny zmíněné delikatesy a mnoho dalších pochutin z Thajska, Číny, Japonska, Hong Kongu, Singapuru, Indonésie, Japonska, nebo Indie pohodlně nakoupíte v internetovém obchodě www.sambalshop.cz. Obchod provozuje ROSELAN s.r.o., který je výhradním dovozcem a distributorem Sambal Badjak a jiných asijských delikates. 

 

www.sambalshop.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.