Multimetr by neměl chybět profesionálovi ani domácímu kutilovi

27.01.2022 | Bydlení

Mezi jeden z nejpoužívanějších přístrojů v oblasti elektroniky patří bezesporu multimetr, který je základem nejen pro každého elektrotechnika. Co multimetr umí, jak jej vybrat a komu by se mohl hodit, naleznete v následujících řádcích.

Co přesně je multimetr?

Multimetr je elektrické zařízení, které umí změřit více veličin, které jsou elektrické, vybrané modely pak měří i neelektrické veličiny. Přesněji řečeno současné digitální multimetry umí měřit stejnosměrné a střídavé napětí, stejnosměrný a střídavý proud, odpor, kapacitu a frekvenci. Z neelektrických veličin pak nejčastěji měří třeba okolní teplotu.

Multimetr tedy je zaznamenávací zařízení, které je vybaveno displejem a jednoduchými ovládacími prvky, aby s ním šla práce snadno a rychle. Na trhu naleznete i řadu multimetrů, které disponují kleštěmi pro měření silných proudů.

Na multimetrech jsou jednotlivé funkce často odděleny rozličnými rozsahy, aby bylo možné zadanou veličinu s maximální přesností změřit. Kromě všeho výše uvedeného pak často multimetry disponují i generátorem akustického signálu, který se používá při testování kontinuity obvodu.

Jak vybrat multimetr?

Základem je se rozhodnout, zda je pro vás ideálním řešením stolní multimetr, tedy určený do dílny nebo ruční zpracování multimetru. Stolní vyniká vyšší přesností a zpravidla i větším rozsahem funkcí, ruční multimetr pak oceníte při jeho užívání mimo domov.

Následně byste se měli zajímat o jeho rozsah a přesnost měření. Mějte na paměti, že měření většího proudu, než je rozsah multimetru jej může vážně poškodit. V oblasti přesnosti měření se pak můžete rozhodovat, zda vám stačí levnější varianta v analogovém provedení případně levnější digitální multimetry s odchylkou do 2 %. Pro přesnější měření jsou pak vhodné kvalitnější a samozřejmě i dražší digitální multimetry.

Velmi praktickou funkcí je pak automatické nastavení rozsahu. Multimetr si díky ní sám volí ideální maximální rozsah, pro vaše přesné měření. Zkušenější elektrikáři ze staré školy však stále nedají dopustit na ruční nastavení rozsahu.

Na co se multimetr hodí i v domácnosti?

Odpověď je velmi jednoduchá, a to na jakoukoli opravu. S multimetrem můžete vyzkoušet funkčnost součástek elektro zařízení ve vašem domově, ale i udělat třeba test vaší autobaterie před zimou.

V naší bohaté nabídce najdete více než jen multimetry

Kompletní nabídku všech typů multimetrů najdete na tme.eu. Kromě více jak tří stovek různých multimetrů, zde naleznete více než 500 000 dostupných produktů z oblasti elektro instalací.

Zdroj obrázku: Krasula / Shutterstock.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.