Masivní dřevěné podlahy nabídnou přírodní kvalitu

24.10.2014 | Bydlení

Chcete-li mít doma ryze přírodní podlahy s maximálním důrazem na kvalitu, pak musíte nutně vsadit na masivní dřevo. I když technologie většiny podlahových krytin pokročila dopředu doslova mílovými kroky, sázka na masivní dřevo je vždy jistotou.

Práce se dřevem nabízí dlouholetou tradici a prověřené postupy. Již na počátku budete vědět, do čeho jdete a že masivní dřevěná podlaha dokáže splnit i ryze individuální požadavky na kvalitu podlahové krytiny. Ostatně podívejme se na detaily masivních dřevěných podlah poněkud podrobněji.

Masiv vydrží neskutečně dlouho

Jednou z hlavních devíz masivní dřevěné podlahy je její dlouhodobá výdrž. Pokud vás má nějaký druh podlahy přežít, pak to bude právě ta z masivního dřeva. Díky povrchové úpravě nedochází k jejímu rychlému opotřebení vlivem tření a výborné je i to, že je pevně přichycena k podkladu. Samozřejmostí je i fixace ke zdi. Když se vám již po letech používání nebude stav masivní podlahy zamlouvat, můžete si ji klidně nechat pohodlně zrenovovat. Zhruba jednou za osm let se povrch zbrousí a budete mít v podstatě úplně novou podlahu. Pro kvalitní konzistenci a vzhled podlahy byste měli pouze eliminovat vysokou vlhkost vzduchu. Měla by se pohybovat mezi 40 až 60 %. Ideální teplota vzduchu by měla být přibližně v rozmezí od 18 do 22 °C.

Vyberte si správný druh masivní podlahy

Velmi důležitý je určitě i výběr druhu masivní podlahy. Ta je k dispozici hned v několika variantách jak z materiálového pohledu, tak i z hlediska technologie vzniku. Vybrat si tedy budete moci třeba masivní podlahy z tvrdých dřevin. Výbornou volbou je třeba buková anebo dubová podlaha. Skvělé mohou být při odpovídajícím namoření i smrkové anebo borovicové podlahy. Technologicky jsou pojímány tyto podlahy jako vícevrstvé anebo klasické. Každý výrobce používá odlišné technologie. Další velmi oblíbenou dřevěnou podlahou je dřevěná podlaha z exotických dřevin. Exotické dřeviny jsou například Merbau, Iroko, Dousie, Teak, Zebrano či Wenge. Zapomínat bychom také neměli na masivní dřevěné parkety.

Povrchová úprava masivní podlahy

Díky povrchové úpravě masivní podlahy se mnohdy zvedne celkový vzhled interiéru a podlaha vypadá opravdu nádherně. Nejčastěji se provádí úprava povrchu za pomocí oleje, vosku anebo laku. Jestliže budete chtít podlahy nejméně náročné na úklid, pak se vyplatí lakovaná povrchová úprava. Lak totiž dokáže odpudit jednak vodu a jednak i nečistoty, jež se mohou na povrchu usazovat. Povrch odolá i méně šetrnému typu čistění. Oleje a vosky fungují jako ekologická možnost úpravy. Díky jejich existenci je podlaha snadno opravitelná.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.