Ledové čaje, které osvěží vaše léto


V létě stále hledáme nějaké osvěžení, ať už v podobě koupání, zmrzliny nebo ledově vychlazeného drinku. Skvělým osvěžením jsou domácí ledové čaje.

Ledové čaje, které si koupíme v obchodě jsou většinou plné cukrů, konzervantů, aromat a často i umělých barviv. Když si ale připravíme ledový čaj doma, víme přesně, co pijeme a tak si na něm mnohem lépe pochutnáme. Navíc si můžeme připravit přesně to, co máme rádi.

Zpočátku si pojďme říc něco o základu ledového čaje, tedy o čaji samotném. :) Zodpovíme si ty nejčastější otázky, abychom z čaje získali to, co chceme a před schlazením byl opravdu dobře připravený.

Kolik čaje na kolik vody?
Zpravidla platí, že na 2,5 dcl dáváme 2,5 gramu čaje. Tedy jednu vrchovatou čajovou lžičku nebo jeden sáček.

Kolik stupňů by měla mít voda?
100°C se zalévá pouze černý čaj. Ostatní zelené, bílé a další zalévejte 80°C, tj. minutu po tom, co varná konvice vypne.

Jak dlouho louhovat?
Černému čaji dejte na louhování 3-5 minut. Zeleným a bílým čajům stačí 3 minuty.

Čaj zchlaďte až v momentě, kdy je správně vylouhovaný v zahřáté nádobě a přeceděný (vyjmutý sáček). Poté už můžete čaj pokojové teploty vložit do lednice, anebo horký čaj nalít do sklenice s ledem, případně ovoce a bylinkami. 

Ledový čaj

V přípravě domácích ledových čajů se meze nekladou. Když máte čajový základ hotový, můžete vytvářet všemožné kombinace a přidávat různé přísady a to je ta zábavná část. My pro vás máme inspiraci, jak na několik ledových čajů, které vám v létě zvednou náladu.

Citrusová klasika

Klasický ledový čaj s trochou šťávy z citronu, pomeranče nebo limetky chutná výborně, skvěle osvěží a navíc urychlí matabolismus. Je proto vhodný i při dietě. Jaký čaj zvolíte do základu je jen a jen na vás.

Citrusová klasika

Ovocné pokušení

Jahody nebo maliny jsou úžasným oživením zeleného nebo bílého čaje. Ovoce nakrájejte na kousky a zalijte ještě teplým čajem. Poté dejte vychladit. Druhou variantou je nakrájet si ovoce do formiček na led, zalít vodou a nechat zamrazit. Hotové ovocné ledy jednoduše zalijte právě připraveným čajem a výsledek je na světě.

Ovocné pokušení

Tip: Pokud nebudete stíhat spotřebovat nějaké ovoce, vytvořte si ovocné ledy do zásoby. Kdykoliv pak budete připraveni na návštěvu nebo na osvěžení kdykoliv během dne.

Chai latte

Skvěle chutná i vychlazený anglický čaj, chai latte neboli čaj s mlékem. Lehce oslazený černý čaj s mlékem a kostkami ledu vám dodá to pravé osvěžení. Ne nadarmo pijí mléčný vychlazený čaj i obyvatelé exotických zemí.

Čajové Mojito

Kdo by neměl rád Mojito? Voňavá máta, třtinový cukr a ledová drť. Zkuste nahradit minerálku zeleným nebo bílým čajem a poznáte neobvyklou a přitom povědomou chuť. Na večerní párty klidně přidejte i trochu bílého rumu, na sluníčku ale na alkohol pozor. ;)

Čajové Mojito

Tyto skvělé čaje si můžete připravit například s krásnou, stylovou varnou konvicí Russell Hobbs, o kterou můžete právě nyní SOUTĚŽIT

Zdroj foto: pixabay.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.