Kdy dát své dítě na fotbal?


Vybíráte pro svého potomka sport? Uvažujete nad fotbalem, ale nevíte, kdy je ta správná doba k zápisu? Pak si přečtěte náš článek, kde se dozvíte důvody, proč je fotbal skvělou volbou, v kolika letech by dítě s fotbalem mělo začít nebo jakou výbavu budete muset pořídit.

Proč dát dítě na fotbal?

Fotbal jakožto kolektivní sport nabízí celou řadu výhod. Tady jsou některé z nich:
● naučí se přijímat vítězství a vyrovnávat se s porážkami,
● naučí se vycházet a spolupracovat se spoluhráči,
● najde si spoustu nových kamarádů,
● pěstuje se smysl pro zodpovědnost.

V kolika letech dítě přihlásit?

Jako je to v každém sportu, tak i ve fotbale platí, že čím dříve dítě začne, tím lépe. Nábory dětí do klubů se pořádají už od čtyř let. A proč takto brzký věk? Je to z důvodu, aby se začal rozvíjet správným směrem jeho pohybový talent.

U každého je to ale také individuální záležitost. Některé děti jsou schopné začít už ve čtyřech letech, jiné třeba až v sedmi. Mezi dětmi ve stejném věku mohou být značné rozdíly - a to jak na fyzické, tak i na mentální úrovni. Přihlédněte tedy i k této skutečnosti.

Pomoci vám mohou následující otázky:
● Bude vaše dítě schopné na tréninku vnímat všechny informace?
● Bude schopné poslouchat někoho jiného, než vás?
● Je schopné přijímat nejen informace, ale zvládnout i trénink a udržet disciplínu?

V případě pochybností doporučujeme se zápisem počkat alespoň půl roku.

Jaký klub vybrat?

Výběr klubu se odvíjí od toho, jaké jsou vaše ambice a možnosti. Pokud chcete, aby si vaše dítko fotbalem jednou vydělávalo a hrálo na tuzemských ligových i evropských zápasech, doporučujeme hledat mezi kluby s ligovou příslušností.

Pokud ale vaše ambice nesahají tak vysoko a jen chcete, aby dítě dělalo nějaký ten sport, poohlédněte se po jakémkoliv fotbalovém klubu v místě bydliště. Každopádně neplatí, že z nižších soutěží neexistuje cesta mezi fotbalovou smetánku.

Kolik stojí kurzovné?

Měsíční přípravky stojí v rozmezí 100 až 300 Kč. Ceny se liší od klubu a odvíjí se také podle počtu tréninků týdně. V menších klubech se trénuje obvykle 2x v týdnu, ve větších klubech i 3x.

Kromě klasických klubů se nabízí i soukromé fotbalové školy, kde oceníte individuální přístup.

Co pořídit do výbavy malého fotbalisty?

Zapsání dítěte do klubu není jediné, co je potřeba vyřešit. Dítě musí mít adekvátní vybavení. Základním vybavením každého malého fotbalisty jsou dětské kopačky.

Pro nejmenší děti jsou vhodné plátěné fotbalové kopačky, které nemají tvrdou podrážku, takže nepoškozují nohu, a zároveň dítě získá do nohy cit pro míč.

Dětské kopačky

Výběr kopaček podle využití:
● kopačky s umělými špunty, které se používají ke hře na suché trávě,
● kopačky s kovovými špunty, které zabraňují uklouznutí, používají se pouze při dešti nebo velmi mokré trávě,
● halová obuv neboli sálovky pro hraní fotbalu v krytém prostoru během zimního období.

Další potřebné vybavení

Dítěti by dále neměly chybět štulpny (nadkolenky), které slouží k ochraně lýtka před případnými odřeninami či znečištěním. Neméně důležité jsou také chrániče holení, které chrání danou část nohy před kopnutím od spoluhráče.

V dětské výbavě by neměl chybět ani dres, kraťasy, trenýrky, případně brankářské rukavice.

Fotbalový míč

Pro trénování doporučujeme pořídit dítěti i fotbalový míč. Ten musí být menší než ten, se kterým si hrají dospělí. Vhodná velikost míče závisí na věku dítěte. Ti nejmenší hráči až do 9 let věku začínají s balonem č. 3. Poté následuje velikost 4, se kterou hrají hráči ve věku 10 až 13 let. Pro věk 14+ je nejlepší fotbalový míč velikosti 5.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.