Jednodušší příprava na kvalitě kávy neubírá


Každé zrnko kávy obsahuje přibližně jeden milion buněk a v každém zrnku kávy je až 800 různých chutí a vůní.

Pro zajímavost ve víně je jich jen 280. Zelená káva je velmi tvrdá a velmi těžko by se mlela. Pražení činí kávu křehkou, což snižuje potřebnou energii k umletí.

899 kavovych chuti a vuni

Cílem mletí kávy je optimalizace styčné plochy vody a kávy. Ovlivňuje to její aroma, sílu a chuť, ale také extrakci a vzhled kávy. Pěnu na espressu ovlivňuje právě dobré mletí.

Rozlišujeme různé druhy mlýnků, a to ploché, kónické a válcové. Různé druhy přípravy kávy vyžadují rozdílnou jemnost mletí. Počet částic vzniklých mletím se kontroluje v procesu mletí pomocí laserového paprsku.

Největším nepřítelem aroma je kyslík. Káva ztratí až 60 procent aroma za 15 minut po umletí, proto je důležité připravovat kávu bezprostředně po umletí.

cerstva kava

Tajemství úspěchu

Vzrůstající spotřebu kávy velmi oceňují zejména hotely, restaurace a kavárny. Jejich zákazníci se naučili rozeznávat kvalitní kávu a opravdu je zajímá, co pijí. Loajální zákaznici se budou vždy rádi vracet, protože ocení kvalitu. Vnímavý majitel restaurace nebo hotelu by měl mít připravený ve správný čas kvalitní produkt, odpovídající vybavení a dobrou cenu. Podceňovat by se však neměl personál, který s kávou pracuje. Dobrý podnik by si měl umět kvalitní personál vychovat a také si ho udržet. Dobrý zaměstnanec je polovina úspěchu, což určitě platí v okamžiku, kdy umí kávu dobře připravit a naservírovat. Nápojová ambulance je významným dodavatelem kávy a jeho zaměstnanci jsou připraveni podělit se o zkušenosti a pomoci se správnou kávovou motivací.

www.n-a.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.