Jaké matrace jsou nejvýhodnější?


Spánek je jednou z nejdůležitějších činností. Během spánku tělo nabírá energii, regeneruje se a celkově relaxuje a odpočívá.

Je tak velmi důležité, aby byl spánek kvalitní a ničím nerušený. Důležitou roli tak zákonitě sehrává postel, a především matrace. Jak si vybrat tu nejvhodnější, se dozvíte v následujícím článku.

Studia zdravého spánku
V první řadě je potřeba si uvědomit, že kvalitní a matrace, která dokáže poskytnout maximální komfort během spánku, bude vyžadovat finanční investici. Levné matrace z hypermarketů mohou sloužit na občasné přespání, ale nikoliv pro pravidelný spánek.

Ideální je tak navštívit specializovanou prodejnu nebo studia zdravého spánku, kde vám s výběrem poradí odborný personál. I specializované prodejny nabízejí akce matrace 1+1, kdy se nesnižuje kvalita, ale lze ušetřit.

Před nákupem
Výběr matrace by se neměl uspěchat a je důležité si uvědomit, z jakých důvodů se matrace kupuje. Je tak dobré si odpovědět na pár základních otázek, které povedou ke správnému výběru.

• váha osoby
• zdravotní problémy
• denní nebo občasné přespávání
• typické nebo atypické rozměry
• podklad matrace - rošty

Na bolavá záda
Celé dvě třetiny Čechů podle statistik trpí bolestmi nebo problémy se zády. Správně vybraná matrace může pomoci bolesti odstranit nebo je alespoň zmenšit. Nabízejí se speciální ortopedické matrace s rozdílnou tvrdostí v jednotlivých částech matrace, tzv. Zónách.

• vyztužení – ramena, pánev
• změkčení – hlava, bedra, nohy

Obecně se uvádí, čím více má matrace zón, tím je kvalitnější. Aby měla záda dostatečnou oporu během spánku je lepší volit matraci s vyšší tvrdostí. Ovšem zde záleží na osobních pocitech, pokud bude matrace tvrdá, spánek bude přerušovaný a nepohodlný.

Líná pěna
Současný trh s matracemi je poměrně bohatý a nabízí celou řadu materiálů, ze kterých se matrace vyrábějí. Mezi nejoblíbenější a největším hitem jsou matrace z viscoelastické polyuretanové pěny, tzv. líné pěny. Tato pěna dokáže měnit svojí tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku lidského těla.

V praxi to znamená, že měna pod tělesným teplem měkne a tělu ustupuje. Dochází tak k rovnoměrnému rozložení hmotnosti a matrace se tak dokonale přizpůsobí křivkám lidského těla. Matrace z líně pěny také zabraňuje narušení krevního oběhu, jelikož omezuje protitlak.

Rozměry matrace
Aby byl spánek dostatečně kvalitní, je potřeba mít dostatek prostoru. Proto je důležité vybírat dostatečně velkou matraci. Délka matrace by měla být minimálně o 20 cm delší než je výška člověka. Doporučená šířka je 90 cm, pro dvojlůžka pak 160 cm. Ideální jsou matrace 90x200 cm. Za optimální výšku se považuje 18 – 20 cm. Pak bude matrace dobře kopírovat tvar těla.

V dnešní době výrobci matrací také nabízejí matrace na míru. Lze si tak nechat vyrobit matraci podle speciálních požadavků, atypických tvarů i rozměrů. Je tak možné si nechat vyrobit matrace na velké postele i do dětských postýlek.

Rady pro dobrý spánek
• protažení před spánkem – krátké srovnání páteře a obratlů před spaním tělo uvolní, doporučují se cviky, jako kočičí hřbet, hluboký předklon, cvičit se spinální rotací
• správné sezení během dne – je důležité si během dne kontrolovat v jaké pozici se nachází páteř, zda není zbytečně zatěžovaná, jednou za čas se musí páteř srovnat
• uvolnění stresu – stres se ukládá v trapézech, je tak dobré se před spaním uvolnit, stresu se zbavit a v klidu usnout

Zdroj foto: ISIFA

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.