Jak zařídit dětský pokoj?

22.09.2016 | Bydlení | Děti a rodina

Zařídit a vybavit dětský pokojík tak, aby byl praktický, útulný a zároveň splňoval všechny požadavky dětí, není jen tak.

Dětský pokoj by měl být bezpečným útočištěm každého dítěte. Prostor, kde si může vesele hrát, odpočívat, tvořit nebo dělat domácí úkoly. Přinášíme vám několik zajímavých tipů, jak vytvořit dětem krásné bydlení.

Zatímco s dětským pokojíčkem pro novorozence si nemusíte příliš lámat hlavu, při zařizování pokoje pro školáky a teenagery bychom se měli řídit celou řadou doporučení. Vzhled a zařízení dětského pokoje musí odpovídat věku dítěte, jeho povaze i zálibám. U větších dětí přenechte klidně i větší část výběru na nich. Koneckonců, je to jejich pokoj a oni v něm budou trávit většinu času.

moderni detsky pokoj

Kvalitní vybavení dětského pokoje

Základem úspěchu při výběru nábytku do dětského pokoje je získat co nejvíce informací. Při výběru si všímejte následujících vlastností:

Materiál - Jestliže se chystáte zařizovat dětský pokoj, ať už pro malá miminka nebo pro děti školního věku, určitě je vhodné vybírat nábytek a vybavení z přírodních materiálů. Je dobré volit dřevěný nábytek, ideálně z masivu.

Zpracování - Mnohdy ještě důležitější než samotný materiál. Každý kousek nábytku si pečlivě prohlédněte a zkontrolujte, zdali nikde nic nevyčuhuje. Nevhodné jsou také ostré rohy, nekvalitní kování nebo šrouby.

Variabilita - Co takhle nábytek, které poroste s vašimi dětmi? Přebalovací pult, který půjde přeměnit na komodu, dětská rostoucí židle, který vyroste společně spolu s dítětem.

Úložné prostory - Úložných prostor v dětském pokoji není nikdy dost. Skvěle vám poslouží nejenom různé skříně a police, ale také úložné systémy v podobě různých košů a boxů.

Kvalitní postel a matrace

Kvalita dětského spánku je zásadní v jeho vývoji, proto nepodceňujte výběr dětské postele a matrace. Je důležité vybrat opravdu kvalitní matraci, která se přizpůsobí dětské páteři. Přednost dejte raději přírodním materiálům, které jsou pro tělo nejpřirozenější a navíc jsou velmi odolné.

Dětská postel či postýlka není jen na okrasu! Musíme si uvědomit, že dětská postel či postýlka je nejdůležitějším nábytkem, který má obrovský vliv na správný vývoj našeho dítěte! V případě, že máte malý byt a máte dvě děti, pomohou vám nedostatek prostoru vyřešit například patrové postele.

Nejmenší děti a předškoláci

V dětských pokojích předškoláků a nejmenších dětí bychom měli myslet především na vytvoření dostatečně velkého hracího prostoru. Tento prostor je možné skvěle vymezit veselým kobercem. Důležité je zajistit i dostatečné množství úložného prostoru na všechny jejich hračky, ať už pomocí skříněk nebo košů a speciálních boxů.

pokoj pro mensi deti

Dětský pokoj malého školáka

Potřeby dítěte se mění s věkem. Zatímco u těch menších je důležitý dostatek prostoru pro jejich hry, u školáků je potřeba vytvořit prostor pro učení.

Pokoj tedy rozdělte ideálně na tři hlavní části:

● prostor pro zábavu

● místo pro relaxaci, odpočinek a spánek

● studijní zóna

Pracovní a psací stůl by měl být nejen dostatečně prostorný, ale také by měl mít dostatek úložných prostorů pro školní pomůcky. Zároveň by se měl nacházet v dosahu denního světla. Velmi důležité jsou také dětské židle, na kterých děti stráví spoustu času při učení do školy. Nevhodné sezení dokáže nepříjemně poznamenat páteř, ale také rozhodit z koncentrace.

Studentský pokoj

Největší změny a úpravy dětského pokoje přijdou s dospíváním. Teenager si do zařízení zřejmě moc mluvit nenechá a spíše ocení, když budete respektovat jeho soukromí i osobitý přístup k životu.

Většina z nich bude toužit po velké posteli, která jim poskytne dostatek prostoru pro odpočinek. Vzhledem k tomu, že k práci, ke studiu i zábavě využívají počítač, vzrostou také nároky na velikost pracovní plochy. Nezapomeňte také na dostatečné osvětlení.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.