Jak vybrat koberec?

30.01.2015 | Bydlení | Nákupy

Rozhodli jste se pořídit si nový koberec, jen nevíte, jak vybrat z tak velké nabídky ten kvalitní, který splní přesně vaše požadavky. My jsme se v tomto článku zaměřili na jednotlivé aspekty, ke kterým byste měli při výběru přihlížet. Mnoho lidí vybírá podlahovou krytinu jen podle ceny, a pak se diví, že koberec nic nevydrží.

Před výběrem koberce
Než se vrhnete do výběru, nejprve si ujasněte, kam koberec pořizujete, jakou funkci má plnit a co vše od něj očekáváte. Přece jen u koberce do dětského pokoje budete mít jiné nároky než při výběru koberce do ložnice. Odpovězte si na otázku, proč si vůbec chcete koberec pořídit – zdali je to jen kvůli dekorativní funkce, nebo také kvůli jeho praktickému využití. Z toho pak vyplývá výběr materiálu, hustota vlasu či barva koberce.

Dále si ještě před výběrem vymezte maximální finanční částku, kterou jste ochotni za koberec zaplatit. Pokud si nemůžete dovolit příliš drahý koberec, doporučujeme sledovat různé akce, ve kterých můžete sehnat kvalitní, a přitom poměrně levné koberce.

Na co se při výběru zaměřit?
Pokud nechcete koberec jen pro dekorativní účely, pak doporučujeme zaměřit se nejen na materiál, hustotu vlasu a barvu koberce, ale také na jeho izolační schopnosti nebo na druh koberce.

Materiál koberce
V první řadě se zaměřte na materiál koberce, neboť se jedná o klíčovou vlastnost. V dnešní době máme na výběr z koberců, které jsou vyrobené z přírodních materiálů, syntetických vláken nebo z jejich kombinace, kdy vzniká odolná, trvanlivá a pružná podlahová krytina.

Umělá vlákna
Syntetické koberce se vyrábějí z umělých vláken, konkrétně z polyamidu, polyesteru, polypropylenu či polyakrylu. Mezi jejich výhody patří nízké provozní náklady a tím i nižší pořizovací cena. Jako nevýhodu lze považovat menší životnost, náchylnost a poškození vlákna při větším zatížení.

Přírodní materiál
Koberce se vyrábějí také z čistě přírodních materiálů, konkrétně z bavlny, hedvábí či vlny. Výhodami přírodních vláken jsou perfektní izolační vlastnosti, odolnost proti znečištění, regenerace při zatížení. Přírodní koberce dále dokážou regulovat vlhkost a v suchém prostředí naopak vlhkost dodat. Někteří lidé vidí jako nevýhodu jejich vyšší pořizovací cenu nebo náročnější údržbu.

Hustota a výška vlasu koberce
Hustota vlasu ovlivňuje životnost vašeho koberce. Důležitou roli hraje počet vláken na metr čtvereční. Čím větší počet vláken koberec obsahuje, tím je koberec vhodný do zatěžovaných prostor. Co se týče výšky vlasu, u té je to přesně naopak. Koberce s vysokým vlasem jsou náročnější na údržbu, neboť se do nich snadněji zachycují různé nečistoty.

A co vzhled koberce?
Z pohledu bytového designu byste se při výběru koberce měli dívat na jeho barvu a vzor, neboť obojí by mělo korespondovat se vzhledem a vybavením místnosti, do které koberec plánujete umístit. Vybíráte-li koberec již do zařízeného pokoje, vybírejte z decentních vzorů a jemnějších barev. Při výběru koberce do pracovny nebo konferenčních prostor, volte jednobarevný koberec bez vzoru.

Co do místností s velkým provozem?
Sháníte koberec do frekventovanějších prostorů, který by vydržel delší dobu? Pak doporučujeme vybírat mezi koberci, které jsou pro velký provoz i vysokou zátěž dělané. Zátěžové koberce jsou velice odolné proti poškození, opotřebení i zničení. Doporučují se používat do místností s vysokým provozem (např. do obchodů, kanceláří, škol, chodeb atd.).

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.