Jak udělat slaný dort?

26.01.2015 | Gastronomie

Slané dorty se v posledních letech stávají oblíbenou pochoutkou u mnoha lidí. Platí, že oblíbenější jsou u mužů, jelikož si ve většině případů tolik nepotrpí na sladké jako ženy.

Narozeninové dorty pro muže nepředstavují dárek, z kterého by byli úplně nadšeni, to se ovšem může změnit, pokud místo klasického sladkého dortu připravíte slaný dort.

Co všechno budete k výrobě dortu potřebovat:

- 1 bílý toustový chléb, 1 celozrnný toustový chléb
- salámová pomazánka: 250 g paprikového pálivého salámu, 200 g salámu vysočina, 200 g taveného sýra, 1 velká cibule, 800 g pomazánového másla, 2 lžíce hořčice, sůl, mletý pepř
- česneková pomazánka: 400 g pomazánkového másla, 200 g taveného sýra, několik stroužků česneku podle chuti, sůl

Chléb – kupovaný nebo doma dělaný?
Pokud chcete, aby měl dort typický tvar, kulatý, zvolte kulatý bochník chleba. Jinak lze použít i toastový chléb. Chléb samozřejmě nemusíte kupovat a můžete ho udělat vlastnoručně doma.

Domácí chléb
V troše teplé vody rozmíchejte lžíci mouky, lžičku cukru a 30 g rozdrobených kvasnic. Nechte chvilku odpočinout a pak prosejte do mísy ke kvásku 600g hladké mouky, 2 lžičky soli, lžičku drceného kmínu, lžičku octa, oleje, 60 ml vlažného mléka a necelých 300 ml vody. Z této hmoty propracujte těsto, nechte nakynout, pak vložte do dortové formy a ve vyhřáté troubě pečte 30 až 40 minut při 180°C.

Pomazánka na dort
Salámová pomazánka: oba salámy najemno nastrouháme nebo umeleme. Přidáme pomazánkové máslo, sýr, najemno pokrájenou cibuli a dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem a hořčicí.

Česneková pomazánka: pomazánkové máslo, sýr a rozmačkaný česnek ušleháme do pěny.

Aby dort nebyl suchý, korpus rozřízněte na tři části a všechny je promažte. Stejně tak namažte i dort kolem dokola.

Na promazání můžete také použít:

- Klasické pomazánkové máslo (případně ochucené)
- Česnekovou pomazánku (česnek, tavený sýr, pomazánkové máslo)
- Vlašský salát
- Terminovaný sýr ochucený bylinkami
- Máslo s játrovou paštikou

Strany dortu:
Strany namažte pomazánkou, kterou jste dávali na jednotlivé části korpusu. Pak můžete strany posypat strouhaným sýrem, obložit ruličkami salámu nebo proužky papriky. Díky pomazánce bude vše krásně držet. Dort zabalíme do potravinářské fólie a dáme na noc do ledničky.

Vršek dortu
Tady záleží především na Vaší fantazii. Na pomoc si můžete vzít vánoční vykrajovátka, kterými vytvoříte kytičky, srdíčka ze salátové okurky či sýra. Na mrkev můžete použít speciální ořezávátko, kdy z „odřezků“ vytvoříte květ.

Plátky sýru srolujte do kornoutku a jako pestík použijte nakládanou papričku. Cherry rajčátkům seřízněte vršek, vydlabejte je a naplňte pěnou z terminovaného sýra a nasekané pažitky.

Finální verze, zdobení, představuje tu nejkreativnější část při vytváření dortu. Slané dorty pro muže budou tou pravou pochoutkou a příjemnou změnou oproti sladké variantě. Podle toho, co má rád, může přesně vypadat dort. Vybírat můžete z nepřeberného množství salámů, sýrů, zeleniny a vytvářet kreativní podobu dortu.

Slané dorty pro muže

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.