Jak správně vybrat daňového poradce, který bude oporou i pomocí v nesnázích


Podání daňového přiznání je především pro začínající a nezkušené podnikatele jednou velkou neznámou. Většina z nich se nedokáže zorientovat v množství pojmů, které jsou pro ně úplně nové a o jejichž definici často nevědí ani to, co by se za nehet vešlo.

Není se proto čemu divit, že v daňovém období často zmatkují, dělají chyby a zamotávají se do spletitosti povinností, z nichž následně složitě hledají cestičku ven. Daleko jednodušší je obrátit se na daňového poradce, který vám pomůže nejen se zpracováním daňového přiznání, ale i s dalšími náležitostmi. Stane se pro vás cenou radou i pomocí v nesnázích. Jak ale vybrat toho správného?

Co je úkolem daňového poradce?

Daňové poradenství je směsice hned několika služeb, které by měl každý profesionální poradce zvládat a nabízet. Úkolem daňového poradce je především zpracování a předložení daňového přiznání ke všem druhům daní. Mezi jeho další služby patří příprava dokumentace k tvorbě převodních cen pro daňové účely, poradenství v oblasti mezinárodní obchodní výměny, poradenství při aplikaci srážkové daně či kontrola postupů pro daňové povinnosti.

Daňový poradce za vás povede kompletní evidenci, ve které bude mít díky svým zkušenostem bezesporu daleko větší přehled. Zná všechny důležité pojmy, orientuje se v zákonech a rozumí veškerým postupům, které jsou pro vás jednou velkou neznámou.

Jaké jsou výhody spolupráce s daňovým poradcem?

Určitě se nyní zamýšlíte nad výhodami, které by pro vás spolupráce s profesionálním daňovým poradcem přinášela. Věřte, že jich je hned několik a my si společně zmíníme ty nejčastější.

V první řadě je to skutečnost, že nebudete muset vyplňovat složitá lejstra, tiskopisy a papíry, které s k podání daní neodmyslitelně pojí. Pro daňového poradce je to každodenní chleba, kdežto pro vás záležitost pár dní v roce – je tedy logické, že se v tom vyzná daleko lépe nežli vy. Další výhodou je znalost všech zákonů a jejich neustálé sledování, což je činnost pro běžného člověka naprosto zbytečná.

Můžete získat více nebo platit méně

Nespornou výhodou spolupráce s profesionálem je vysoká šance, že si s vašimi daněmi pohraje tak, že buď budete platit méně, nebo vám naopak více vrátí. Jak to? Vlastně je to docela jednoduché! Daňoví poradci totiž umí chodit a kličkovat mezi daňovými právy a zákonnými ustanoveními, takže dokáže uplatnit všechny daňové slevy i odpočty a najde nejvýhodnější formy zdanění daných transakcí.

V tom je obrovský rozdíl, nežli kdybyste si podávali daňové přiznání sami. Možná by se vám při vypětí všech sil nakonec přeci jen podařilo vyplnit všechny papíry správně, ale pokud se nevyznáte v možnostech odečtu, jen stěží byste si zařídili nižší odvody.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.