Jak skladovat potraviny?

20.06.2017 | Bydlení

Co do ledničky patří a nepatří? Kam se má ideálně uskladnit zelenina a ovoce? Nebo jak si zařídit úložné prostory v kuchyni?

To jsou časté otázky při zařizování, ale i běžném vedení kuchyně. Sepsali jsme pro vás návod, kam co patří a jak si kuchyň uspořádat. Pokračujte ve čtení.

Víte, že…
co se jednou rozmrazí, už se nemá znova zamrazovat. Proto je dobré všechno porcovat na jednotlivé dávky, které se v případě potřeby vyndají a nemusí se rozmrazovat vše. Při zamrazování je dobré vše nadepsat datem, kdy se zamrazovalo. Budete tak mít přehled, jak dlouho to v mrazáku je.

4 základní zóny, kam ukládat potraviny
1. suchá - teplota 18 - 20 ºC, jsou to místa jako spíž, skříňka kuchyňské linky, suchá zóna se hodí na koření, mouky, luštěniny, čaje, kávu, těstoviny nebo pečivo
2. chladná - sem patří místa jako sklep nebo sklípek s teplotou kolem 12 ºC a větší vlhkostí, zde se skladují brambory, zelenina, ovoce
3. chlazená - tuto zónu vytváří lednička, kde se skladuje vše od masa, vajec, mléka, uzenin, hotových pokrmů, které se musí rychle spotřebovat
4. mrazicí - mrazák s teplotou pod -18 ºC, zde se ukládají potraviny jako maso, zmrzliny, ovoce, zelenina nebo nanuky

Víte, co do lednice nepatří?
Není dobré vše skladovat v lednici. Například některé druhy ovoce a zeleniny. Některým druhům těchto potravin vadí teploty pod 10 ºC, náchylné je především tropické ovoce jako je ananas, banány, mango nebo třeba rajčata, lilek nebo cuketa. Tyhle potraviny patří do mísy a venkovní teploty.

Stejně tak do lednice nepatří brambory, cibule ani česnek. To patří do spíže, sklepa nebo chladného místa, kde nezačnou klíčit. Trik pro česnek. Aby česnek vydržel co nejdéle, můžete ho rozebrat na jednotlivé stroužky, zavřít do sklenice a dát do ledničky.

Jak si zařídit spíž?
Ve spíži se uchovává většina potravin, které máme doma. Proto je potřeba mít místo, kde bude vše přehledné, po ruce a bude v tom systém. S tím vám pomohou regálové systémy. To jsou jednoduché regály s policemi, které si můžete libovolně nastavit do vyžadované výšky.

Výhodou regálů je také jejich možnost o doplnění různými prvky jako jsou háčky, přepážky nebo drátěné koše. Díky tomu vzniká prostor pro uskladnění drobných věcí a potravin. Stejně tak překážky umožní jednu polici rozdělit do několika menších částí, což napomůže k přehlednosti uskladněných potravin.

Policové regály mohou sahat až ke stropu a celkově se přizpůsobit danému prostoru, mít různé nosnosti polic a také mohou být z různých materiálů. Na výběr jsou kovové regály, ale také dřevěné nebo plastové. Materiál se pak volí podle typu uskladněných věcí.

Co do sklepa?
Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří mají sklep, pak máte ideální místo pro uskladňování trvanlivých potravin jako jsou brambory, cibule nebo konzervy či zavařeniny. Sklep je skvělým místem pro limonády, mošty, pivo nebo víno. U vína ovšem platí, že na něj nesmí svítit přímé světlo a nesmí ve sklepě docházet k teplotním výkyvům.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.