Jak se vyrovnat s odchodem partnera?

20.07.2015 | Sex a vztahy

Jak se vyrovnat s odchodem partnera? Ať už se jedná o rozvod anebo rozchod, odchod partnera je vždy velice obtížný.

Mění se důležitá část života, možná se objevují problémy s bydlením a rozdělením věcí, vzniká volný čas, který je nutné zaplnit nějak smysluplněji než smutkem a zoufáním, často máte pocit, že všechno smysluplné končí, nevíte, jak se to dotkne vašich dětí, myslíte, že by se to určitě ještě dalo zachránit, pořád dokola si přemítáme, co by bylo kdyby…, snažíte se partnera získat zpátky a často přitom také bohužel zapomínáte sami na sebe. Jak se tedy vyrovnat s odchodem partnera? Jak být spokojený i když skončila pro nás důležitá fáze života a pravděpodobně se už nikdy nevrátí.

Dočasná bolest

Když končí vztah je to vždycky bolestivé. I když víte, že je to takhle lepší a váš mozek dokáže vymyslet tisíce racionálních důvodů proč, stejně to bolí a bolí to hodně. Bolest ze zlomeného srdce přichází často nečekaně, večer nebo ráno, když vidíte nějakou věc, která vám vašeho bývalého partnera připomíná, když vzpomínáte nebo koukáte na fotky. Ta bolest je normální a nepomůže vám, pokud se jí budete bránit. Je také normální pokud se ve vás střídají pocity lásky a nenávisti, prožijte si to, nebraňte se vlastním pocitům, ale prožívejte si je o samotě. Rozhodně bývalému partnerovi v této době nevolejte. Vybrečte se, vykřičte se, jděte se zničit do fitka anebo si třeba vezměte pár dní volna z práce a nedělejte vůbec nic, pokud to tak cítíte. Nebojte se prožívat to, co cítíte. A hlavně si uvědomte, že každá bouřka jednou končí, nic netrvá věčně a i ta bolest jednou přebolí.


zdroj foto: pixabay.com

Co dál?

Po této první akutní fázi většinou přichází otázka „co teď?“…bilancujete a přemýšlíte co s časem, který najednou máte, máte si hned hledat nového partnera, snažit se získat zpět toho starého? Je důležité zaměřit se na sebe a nevidět rozchod či rozvod jako konec světa. Žili jste i před vztahem a budete žít spokojeně i po něm. Zaměřte se na své koníčky, na děti, vzdělávejte se, jeďte se podívat do ciziny, zvyšte si sebevědomí, dělejte to, co jste vždycky chtěli, vždyť teď máte více času! Možná to zní jako klišé a zpočátku to nepůjde. Snažte se tedy alespoň pravidelně a pořádně jíst, spát a třeba i cvičit. Snažte se si na každém dni najít alespoň jednu pozitivní věc, nevyhýbejte se společnosti, prostě nepřestávejte žít…

Pokud pořád přemýšlíte, zda se snažit získat svého partnera zpátky položte si jednu otázku- není to pro mě jenom zadostiučinění? Pokud chcete svého partnera získat zpět jenom proto, že vás nechce, asi chápete, že to není ta správná cesta… Byl by s vámi spokojený? Nemáte právo ho tlačit do vztahu, který mu nevyhovoval a ve kterém se necítil dobře. Pokud nebyl spokojený, pravděpodobně by to stejně nefungovalo. Dopřejte mu tu možnost být s někým, s kým bude skutečně šťastný, dopřejte mu vztah, který bude jeho život zjednodušovat a ne komplikovat. Pokud máte pocit, že jste reálně byli oba spokojení a pouze jste si potřebovali pročistit hlavu a uvědomit si, co vedlo k hádkám, krátké odloučení vám možná pomůže. Zkuste se mu ozvat, pokuste se si s ním promluvit a třeba se k sobě vrátíte, ale do ničeho sebe ani jeho netlačte. Alespoň bude vědět, co cítíte a i když to nevyjde anebo to bude nějakou dobu trvat, budete vědět, že jste udělali všechno, co jste mohli.

Neexistuje žádné pravidlo, kdy je vhodné najít si nového partnera. Pokud po měsíci po rozchodu potkáte někoho, kdo vám imponuje, nebraňte se tomu ho poznat. Pokud cítíte, že byste pořád mysleli na svého bývalého partnera a tomu novému nevěnovali dostatek pozornosti, dejte tomu čas. Jednoduše dělejte vše podle toho, jak to cítíte, neřiďte se radami „osvědčených“ časopisů nebo věštců.


zdroj foto: pixabay.com

Neberte to jako chyby, jsou to zkušenosti

Je důležité umět si vztah nějak uzavřít, uvědomte si, co vám vztah dal. I když teď třeba cítíte jenom nenávist, uvědomte si, co jste získali. Nepomůže vám, pokud budete nějaký vztah vnímat jako chybu, byli jste v něm a v dané fázi vašeho života jste to tak chtěli a měli jste pocit, že je to tak nejlepší a i když se to tak zpětně nejeví, nevyčítejte si to. Berte to jako zkušenost, určitě vás i ten nejhorší vztah (a možná právě ten) toho spoustu naučil a vy jste teď silnější a odolnější.

Každým dnem to bude bolet méně a méně a jednoho dne se probudíte a zjistíte, že už jste rozchod či rozvod přijali a můžete jít v klidu dál s vědomím, že jste prožili vztah, který vás v dané době naplňoval, ale už dokážete a také chcete jít dál.

(zdroj úvodní foto: pixabay.com)

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.