Jak připravit bazén na sezónu?

05.03.2015 | Bydlení

Většina majitelů zahradních bazénů již netrpělivě vyhlíží první teplé dny, aby mohli začít s přípravami bazénu na léto. S prvními jarními paprsky totiž nastává vhodná chvíle pro probuzení bazénu ze zimního spánku. Při správném zazimování bazénu je jeho příprava na novou sezónu poměrně nenáročná, ale i tak je dobré vědět, jak postupovat, na co nezapomenout a na co si dát pozor.

Správné odzimování bazénu má přímý vliv na jeho odolnost a předchází nebo oddálí možné poruchy spojené s recirkulačním zařízením, které jsou vždy nákladné. V současné době je u moderních bazénů jasně určený postup, jehož kroky se musejí striktně dodržovat a nevyplácí se je podceňovat.

Správné načasování
Prvním důležitým krokem při odzimování bazénu je začít ve správnou chvíli. Nevyplatí se tento proces uspěchat, ale ani s ním otálet. Ideální doba nastává, když se teploty ve dne pohybují kolem 10 - 15°C, a noční teploty za žádnou cenu neklesnou pod bod mrazu. Při vyšších teplotách hrozí, že se ve vodě začnou tvořit řasy nebo nežádoucí mikroorganismy. Včasnou přípravou lze předejít problémům s údržbou vody.

Plachta a plováky
Pokud byla vodní hladina přes zimu chráněna krycí plachtou, byl bazén chráněn před velkými nečistotami, což ušetří čas při prvním hrubém čištění vody v bazénu. Krycí plachta není na jedno použití, měla by se po odstranění dobře očistit, nechat vyschnout a uložit na suché místo. Stejné zacházení si zaslouží i plováky, které přes zimu chránili bazén před působením mrazu.

Čisté stěny jsou základ
Neméně důležitým krokem je zbavení stěn nečistot. Stěny nad hladinou je možné očistit tekutými přípravky určenými na bazénové stěny. Ty se nechávají působit po dobu 15 minut a pak se uvolněné nečistoty jednoduše setřou hadrem nebo houbou. Kvalitní prostředky si dokáží poradit i s vodní linkou, ta byla vytvořena na stěnách bazénu hladinou vody.

Na čištění dna bazénu je nejlepší bazénový vysavač, který dokonale odstraní veškeré nečistoty a vede je přímo do odpadu. Alternativou jsou síťky, vhodnější na zbavení nečistot na hladině. U veškerých prací s čisticími prostředky a samotným čištěním bazénu je vhodné používat ochranné pomůcky, především rukavice.

Filtrace
Obecně se doporučuje svěřit ošetření bazénové filtrace a její zapojení odborným firmám. Její správný servis je základem pro bezproblémové fungování bazénu po celou sezónu. Filtrační zařízení musí být kvalitně uzemněno. Správné fungování filtrace se dá zjistit až po zaplavení čerpadla, přihází tedy čas na napuštění vody 10 cm pod okraj. Při velkém znečištění je potřeba prát a měnit filtrační vložky častěji.

Spolu s filtrací se připojuje i další bazénové příslušenství, jako hadice, protiproud, průchody nebo skimmer. Ten by měl vždy obsahovat vyčištění košík na hrubé nečistoty, stejně tak vlasový filtr by měl být dokonale čistý.

Tvrdost a pH
Z hygienických a finančních důvodů je důležitá čistoty vody. Po napuštění celého bazénu je nutné zkontrolovat kvalitu vody a její pH. První dávky bazénové chemikálie způsobí vodě tzv. šok, který zničí veškeré mikroorganismy a nežádoucí řasy nebo jiné organické nečistoty.

Při takovém chlórování by měla běžet filtrace a cirkulační systém nepřetržitě 24 hodin. Nedoporučuje se mít zapojený protiproud, který omezuje účinnost filtrace. Po týdnu by se měla ustálit hodnota pH, a to na 7,2 – 7,6, ve škále od 1 – 14.

Po zajištění správné kyselosti vody přichází na řadu tvrdost vody a s ní spojené minerály. Po 24 hodinách, co byl bazén napuštěn je potřeba aplikovat látku, která na sebe minerály naváže. Chlorování může způsobit, že voda zhnědne nebo zezelená, je to způsobené velkým obsahem železe nebo manganu. V takovém případě, je znova upravit hodnoty minerálů ve vodě.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.