JAK NA POKOŽKU S  ATOPICKÝM EKZÉMEM

14.05.2012 | Péče o tělo | Pleť

S projevem ekzému či přímo atopie se setkává až třetina lidí. Průvodní projevy spojené s tímto onemocněním jsou bohužel dost nepříjemné a dlouhodobé, proto vám chceme připomenout základní zásady v péči o pokožku s tímto postižením.

Jak poznáte atopický ekzém
Pod označením atopický ekzém se skrývá neinfekční zánět kůže, který postihuje děti i dospělé. První projevy v podobě pupínků a drobných puchýřků se objevují už u několikatýdenních dětí. Projevem tohoto onemocnění je nejčastěji kožní vyrážka, tvořící začervenalá suchá ložiska, často svědící či rozpraskaná. U malých dětí se ekzém objevuje nejprve na tvářích, bradě a čele, později se ložiska přesouvají do loketních a podkoleních jamek,  na hřbety rukou a nohou a na krk. Nepříjemné a často úporné svědění bývá příčinou neklidu, špatného spánku, pláče a rozmrzelosti u dětí. Dalším rizikem je škrábání, kterým si dítě může zanést do kůže další infekci, čímž se stav ještě zhorší.
 

Pravidlo první: extra šetrné mytí
Rodiče dětí s atopickým ekzémem jsou lékaři informováni, aby omezily mytí dětí. Hlavním důvodem tohoto doporučení je fakt, že malé děti mají o hodně tenčí pokožku než dospělí a nemají vyvinutý tzv. ochranný kožní plášť. Totéž ale platí i pro dospělé trpící atopickým exemem. Velmi důležitý je proto výběr šetrných mycích přípravků, které pokud možno neobsahují žádné látky typu SLS (sodium laureth sulfate), ale ani žádná barviva či dokonce soli na zahuštění.

Pravidlo druhé: velmi pečlivý výběr kosmetiky
Ve většině případů je třeba se vyvarovat používání běžné kosmetiky. I ty nejznámější a nejkvalitnější značkové přípravky, které lze zakoupit v drogerii či supermarketu, obsahují v 99% případů takové syntetické konzervační látky, barviva, parfémy a dokonce i mycí látky, které jsou pro atopiky nevhodné. Zejména to platí pro mycí přípravky, přísady do koupele a šampony na vlasy. Vhodnější jsou kosmetické přípravky s certifikátem přírodní/bio kosmetiky, které obsahují větší podíl rostlinných tuků a přírodních ingrediencí. Málokdo si totiž uvědomuje, že kůže je jediný orgán a že u atopické pokožky nelze omezit „speciální“ zacházení jen na ložiska ekzému.
Nalezení optimální kosmetické péče pro každodenní mytí a péči o velmi citlivou  pokožku je proto neopominutelným doplňkem k léčbě atopického ekzému.
 

Pravidlo třetí: mazat a mazat
Klíčovým úkolem kosmetické péče u lidí s atopickým ekzémem je udržení vláčnosti kůže a obnova lipidů kožního pláště. Proto je třeba skutečně denně a lépe i několikrát denně celou pokožku nebo alespoň ložiska ekzému promazávat. A opět platí, že vhodnější jsou kosmetické přípravky používající jako základ nikoli minerální oleje či vazelínu, ale spíše rostlinné oleje a k nim minimum vybraných a ověřených ingrediencí, které přispějí ke zklidnění a zvláčnění kůže. Nejčastěji se tyto přípravky označují jako emoliensia, ale mohou být ve formě krému, mléka či lotia.
 

Tip na vhodnou kosmetiku
Česká kosmetická značka Cannaderm už 10 let dodává do speciálních prodejen drogerií, zdravých výživ, bylinářství a lékáren speciální kosmetiku na bázi konopného oleje, která ideálně splňuje nároky denní péče o extra citlivou pokožku u dětí a dospělých. V portfoliu Cannadermu je několik přípravků speciálně vyvinutých pro atopickou pokožku u dětí i dospělých. Pro starší děti a dospělé je to program atopos, který zahrnuje jak šetrné mytí, tak i krém a mléko pro denní promazávání kůže nebo krém exema se sníženým pH pro zklidnění svědící, zarudlé pokožky. Dětem je určena řada robátko, ve které je hned několik velmi šetrných mycích přípravků (mýdlo, pěna či šampon) a samozřejmě i speciální emoliens pro atopickou pokožku u dětí, zklidňující krém se sníženým pH a dále velmi šetrný dětský krém, mléko či olej. Děti i dospělí s extrémně suchou kůží ocení i mast konopka, která byla vyvinuta jako čistě rostlinná náhrada vazelíny, a nebo speciální terapeutickou lázeň atopos pro celkové zklidnění a zvláčnění suché a velmi citlivé pokožky.

www.cannaderm.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.