Jak dobře znáte kávu?

16.02.2015 | Gastronomie

Podle statistik vypije každý Čech průměrně 400 šálků kávy ročně. To je více než jedna káva za den. Jak dobře však tohoto každodenního společníka znáte? Některé informace o kávě vás jistě překvapí.

Na počátku aromatického šálku čerstvé uvařené kávy je kávovník. Jedná se o dřevinu, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Plodí peckovité plody obsahující obvykle dvě kávová zrna. Kvalitní káva se připravuje z ručně sbíraných plodů, které se sklízejí i několikrát do roka. Následně se zbavují slupky a zrna se praží. Právě pražení je jeden z nejdůležitějších procesů výroby kávy, jelikož během něj získává výslednou chuť a aroma. Různými způsoby pražení lze docílit až 800 odlišných příchutí kávy.

Nejrozšířenější je arabica
Přibližně 75 % světové produkce kávy tvoří odrůda s názvem arabica, která se řadí mezi kvalitnější druhy kávy. Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách převážně Střední a Jižní Ameriky. Je náročná na pěstování, ale nevadí ji změna počasí. Ve srovnání například s druhem Robusta má méně kofeinu, což je vhodné pro lidi, kteří si denně dávají více šálků kávy. Působí také kyselejším dojmem, ale výsledná chuť samozřejmě závisí i na způsobu zpracování a pražení.

Káva za úsměv zdarma

Ochutnejte 100% arabicu zdarma
Pro přípravu kávy používá 100% směs odrůdy arabica například síť restaurací McDonald´s. Každý šálek se připravuje pouze z čerstvě namletých kávových zrn o váze 8,5 g. Za použití moderních strojů vybavených špičkovou technologií se kontroluje teplota vody, presovací tlak a rychlost i jemnost mletí. Výsledek tohoto procesu můžete sami ochutnat v některé z 95 restaurací McDonald´s v Česku. A pokud dorazíte v týdnu od 16. do 22. února 2015 vždy do 10.30 hod, nezaplatíte za kávu ani korunu díky zajímavé akci s názvem Káva jen za úsměv. Vybrat si můžete nejenom silné espresso a kávu o objemu 200 ml, ale také cappuccino s našlehanou mléčnou pěnou.

Věděli jste, že…?
• Káva pochází z Etiopie, ale zpočátku se nejednalo o nápoj. Kávová zrna se smíchala s tukem a konzumovala přímo.
• Kávu jako nápoj začali poprvé připravovat arabové, kteří si dovezli kávová zrna kolem roku 1000 právě z Afriky.
• Arabové nazývali nápoj z kávových zrn qahwa, což v překladu znamená „ta, která tě nenechá usnout“.
• V českých restauracích McDonald´s (bez McCafé) se prodá ročně 5 000 000 hrnků kávy!

Více na www.McDonalds.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.