Drunkorexie může skončit i smrtí


Duševních poruch neustále přibývá. Nové diagnózy vznikají také v kategorii poruchy příjmu potravy. Vedle mentální anorexie nebo bulimie se začala objevovat v rostoucí míře drunkorexie, onemocnění, kdy pacientka (poruchami příjmu potravy trpí především ženy) omezuje nebo odmítá potravu, kterou nahrazuje alkoholickými nápoji.

Stále štíhlá a dobře naladěná

Která z nás by si nepřála taková být? Bohužel ne všechny z nás docilují výsledného dojmu žádoucím způsobem. Počet dívek a žen (nejkritičtější je věk od 17 do 30 let) trpících některou z poruch přijímání potravy (PPP) stále roste. Mezi nejznámější PPP patří mentální anorexie, kdy pacientka odmítá potravu, a mentální bulimie, kdy pacientka většinu snědeného jídla vyzvrací. Bulimičky i anorektičky trpí chorobným strachem z tloustnutí. Stejně jako ženy trpící drunkorexií.

Alkohol místo jídla

Drunkorexií trpí člověk, který úmyslně snižuje energetický příjem získaný z potravy na úkor alkoholu. Pro ilustraci si uveďme malý příklad. Slečna Klára se jde bavit na diskotéku s přáteli a od oběda nejí, aby mohla bez výčitek, že překročila denní příjem kalorií (alkohol, jak známo, je vysoce kalorický), pít alkoholické nápoje. Samozřejmě, že žena vynechá večeři, protože hodlá pít vysoce kalorické koktejly, neznamená to, že by trpěla PPP. Ovšem jinak je tomu v případě, že takřka nejí, a její tělo funguje pouze na směs vody a alkoholu.

Skryté nebezpečí

Další problém je, že pití na lačný žaludek má za následek rychlejší opilost (alkohol se rychle dostane do jater) a později také nevolnost. Velmi nebezpečné je, když drunkorektička kombinuje alkohol s energetickými nápoji, a zároveň se snaží o co největší energetický výdej, neboť organismu pak hrozí vážný kolaps, který může skončit i smrtí. Stejně jako všechny ostatní PPP také drunkorexii pacientky pečlivě tají. Proto odhalit, že někdo trpí drunkorexií, není snadné. Nehledě na to, že tato nemoc je často zaměňována s alkoholismem.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.