Dovolená ze dne na den


Těšíte se na dlouho dopředu naplánovanou dovolenou, ale pak se na vás navalí tolik práce, že váháte, zda vůbec odjet?

Počítali jste s koupáním na Lipně a ono tam bylo 12 stupňů? Nic takového nehrozí při výjezdech narychlo.

Kempy vybavené jako špičkový hotel
Když se ve čtvrtek kouknete na předpověď počasí, které hlásí slunečno, sbalte pár věcí, stan a vyrazte někam do kempu, kde je místo téměř vždy. Dobré je mít už předem vytipovaných pár míst, kam se chcete podívat. Díky recenzím a dostatku informací na internetu se vám nemůže stát, že přijedete někam, kde nefunguje ani splachovací záchod. Naopak možná budete překvapeni, jak vybavené a čisté kempy už i v naší republice jsou. Bazén, dětské hřiště, společná perfektně vybavená kuchyňka, grilovací místa, možnost zakoupení snídaní, wi-fi v celém areálu, to vše lze v kempech najít. Někde vám dokonce půjčí i stan a veškeré vybavení na kempování, takže můžete cestovat opravdu nalehko, třeba i bez auta.

Časopis či knížka v rukou je zábavnější než volant
Jízdy vlakem mají své kouzlo: nemusíte se starat o zácpy na dálnicích, o parkování, o to, kdo si může dát skleničku. Nevěřte pomluvám, že vlaky mají pořád zpoždění, v tomto směru se už dráhy hodně zlepšily. A že se nějaká nepředvídatelnost stane a navazující spoj vám ujede? Stát se to samozřejmě může, ale třeba vás taková nečekaná pauza dovede ke skvělé restauraci, kam byste se jinak nedostali. Při nákupu jízdenek lze využít různých slev, takže to nevyjde ani nijak draho.

Co nezapomenout?
Především repelent: přece jen budete v těsném kontaktu s přírodou (a holt i s jejími stinnými stránkami). Plavky, ručník, pokrývku hlavy, opalovací krém a raději i zklidňující přípravek po opalování: vhodné jsou univerzální masti či gely, které poslouží i při bodnutí hmyzem nebo drobných oděrkách.

Na samonafukovací karimatce se vám bude spát skoro stejně dobře jako v posteli. Spacák stačí nějaký obyčejný lehký, nejedete přece na expedici. Pokud cestujete v páru, můžete pořídit i spacáky, které jdou spojit.

Jestli si plánujete i sami vařit, tak sbalte kapesní nůž, malý vařič (nezapomenout sirky či zapalovač), základní příbor a ešus: stále ještě seženete přesně takový, z jakého jste kdysi jedli na táboře, ale prodávají se i vychytané moderní varianty. Jídla a pití moc netahejte, vždyť v Česku najdete ve většině vesnic aspoň malý obchůdek, v městečkách samoobsluhu a téměř všechna města jsou plná supermarketů. Základní potřeby včetně drogerie se prodávají i přímo v kempech.

Je potřeba dobít baterky
Nebýt pár hodin na příjmu je téměř jako nebýtvůbec. Naštěstí pobyt v přírodě nemusí dobít jen naše pomyslné baterky, ale i ty skutečné v technice, a to díky přenosným solárním panelům, které pořídíte už od několika stokorun –platí tady však, že čím dražší, tím lepší. Což se naštěstí o dovolené říci nedá.

Cestování po Česku bez plánů a složitých příprav má svoje kouzlo. Moře tu sice nemáme, ale například můžete při toulkách objevit, že existuje Moravské moře nebo že v České republice máme vodopád o výšce téměř 150 metrů. A možná také zjistíte, že všude dobře, doma nejlíp.

zdroj foto: Pixabay.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.