DOPLŇKY STRAVY, KTERÉ VÁM SKUTEČNĚ POMŮŽOU ZHUBNOUT


Každé male dítě ví, že bez práce nejsou koláče. Přesto se mnoho z nás znovu a znovu nechá nachytat barevnými reklamami, které slibují tělo mladé podvyživené dívky pouze díky pravidelnému polykání kapslí, za jejichž celkovou cenu si můžete koupit ojeté auto. Dobrá zpráva: některé potravinové doplňky OPRAVDU fungují. Špatná zpráva: bez sportu a zdravé stravy to nejde.

Základem je nemít nerealistická očekávání. Níže uvedené doplňky stravy sice skutečně fungují, 20 kilo bez námahy díky nim ale neshodíte. V boji proti přebtečným kilům vás ale podpoří lépe než nejlepší přítelkyně. Při každém nákupu doplňků stravy však mějte na paměti, že tělo látky v nich obsažené (rozumějte synteticky vyrobené) nikdy nevstřebá tak dobře, jako látky v přirozené, vyvážené stravě.

S čím vám doplňky stravy můžou při hubnutí pomoci?

• Zbaví vás přebytečné vody – někdy můžete mít pocit, že se přebytečných kil nemůžete zbavit, protože vaše tělo zadržuje přiliš mnoho vody. Pomoci by vám mohly doplňky stravy, které zajistí odvodnění a detoxikaci organismu. Využít můžete buď přípravky, při jejichž použití je odvodnění organismu vedlejším účinkem (např.maté nebo guarana) nebo speciální detoxikační přípravky. Ty většinou fungují pouze v kombinaci s pohybovou aktivitou a přebytečnou vodu z těla odvedou teprve potom, co se pořádně zapotíte.  Tento způsob hubnutí ale rozhodně není ideální. Může vám pomoci krátkodobě, když třeba chcete oslnit pěknou figurou v plesových šatech. Při dlouhodobém užívání ale ztrácíte hodně vody, ve vašem těle se tvoří nadbytek kyseliny močové, klesá hladina cukru v krvi a můžete trpět nedostatkem draslíku.

• Tlumí chuť k jídlu – je to jednoduché, když nemáte chuť k jídlu, zbytečně do sebe necpete prázdné kalorie. Pomoci vám mohou přípravky obsahující chrom, maté nebo guaranu. Dostupné jsou i různé nasycující nápoje. Jejich dlouhodobé užívání však přináší řadu úskalí. Už jen to, že tělo si zvykne na pocit sytosti, který bude vyžadovat i po ukončení kúry. A vám se snadno stane, že jej budete tělu navozovat dalším jídlem. Chuť k jídlu, ale brzdí i některé běžně dostupné potraviny. Jablka, mandle, avokáda, lněné semínko nebo ovesné vločky vám mohou pomoci stejně jako doplňky stravy.  

• Podporují spalování tuků – tzv. spalovače tuků fungují na principu zrychlování látkové výměny v těle. Toho se snaží dosáhnout různými způsoby. Jedním z nich je zvyšování tělesné teploty. Dlouhodobá zvýšená teplota však může mít negativní účinky. Chcete-li hubnutí tímto způsobem podpořit přírodní cestou, uvařte si pořádně ostré jídlo nebo zajděte do indické restaurace. Stimulovat metabolismus umí i kofein a již několikrát zmíněné maté či guarana, doplňky s jejich obsahem jsou také možností.

Jaké si doplňky stravy si na podporu hubnutí ne/vybrat?

• L-Karnitin - na jeho účinnost existují různé názory. Podle některých skutečně funguje, podle některých nikoli a existují i takové, které říkají, že funguje za dodržení určitých podmínek. Každopádně jeho užitím nemůžete nic zkazit. L-Karnitin zrychluje metabolismus a podporuje tělo při výrobě energie. Jeho přirozeným zdrojem je maso. 

Kofein – velmi snadno se vstřebává z kávy a kofeinových nápojů, ale můžete ho koupit i jako potravinový doplněk ve formě kapslí nebo prášku. Kofein zvyšuje spalování tuků a tím snižuje vaši hmotnost. Díky jeho působení se zvyšuje srdeční frekvence, rozšiřují se periferní cévy, zrychluje se dýchání. Tím dochází ke zrychlení metabolismu a vyšší spotřebě energie. Jenže: bez pohybu nemá kofein žádný účinek, protože teprve fyzická aktivita zahájí spalování mastných kyselin.

• Enzymy a hormony  - se zázračnými preparáty obsahujícími enzymy a hormony buďte nanejvýš opatrní. Enzymy mají podporovat trávení bílkovin a jejich přirozeným zdrojem je například tropické ovoce. Preparáty s jejich obsahem mají často závažné vedlejší účinky jako pocení, poruchy spánku nebo dokonce arytmie.  

Kapsaicin – už malé množství této látky podpoří váš krevní oběh a zvýší spalování tuků. Také způsobí pocit zasycení. Navíc má další prokázaná pozitiva: ředí krev (používá se i jako lék), chrání žaludek, snižuje hladinu cukru v krvi. Doporučuje se používat až po dietě: díky jeho účinkům si totiž snadněji udržíte nově získanou váhu. Přirozeně se vyskytuje v chilli, pálivých paprikách nebo kajenském pepři.  

• Homeopatika - jejich užívání při hubnutí je novinkou a poměrně módní záležitostí. Nicméně jejich účinky nejsou ověřeny, přestože zastánci homeopatie tvrdí, že fungují na sto procent a podporují spalování tuků a zrychlení látkové výměny v těle.  Ve spojení se zdravou stravou a dostatkem pohybu, dodávají homeopaté.

• Zelené potraviny a superpotraviny – jejich užíváním nemůžete nic zkazit, právě naopak. Zařaďte tedy do svého dietního jídelníčku zelený ječmen, chlorellu, goji, chia semínka nebo ořechy.  

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.