Čím dál víc žen rybaří. Jak také začít?


Žen, které na rybách pravidelně relaxují, se na březích našich řek, rybníků a jezer objevuje čím dál víc.

Svůj podíl na tom zřejmě může mít uspěchaný životní styl. Postupně se tak mění tradiční představa o postarším rybářovi, protože i ženy u vody hledají klid.

Začít s rybařením není jen o tom koupit si potřebné rybářské vybavení, ale také splnit určité podmínky českého práva a zaplatit nutné poplatky. V opačném případě se může stát, že se vám rybaření značně prodraží, kvůli pokutám. Co je potřeba zjistit předtím, než usednete k vodě a jak se stát rybářem, se dočtete v následujícím článku.

Rybářský lístek
Úplně první, co je potřeba zařídit, je úspěšně složit zkoušky pro získání rybářského lístku. Zkoušky nejčastěji pořádají místní rybářské organizace pod záštitou Českého nebo Moravského rybářského svazu. Zkoušky se většinou skládají z okruhů, které se týkají:

• legislativy o rybářství
• znalosti rybářského řádu
• poznávání druhů ryb a vodních organismů
• znalosti způsobu lovu ryb

Zkouška je sama o sobě bezplatná, ovšem za vystavení samotného rybářského lístku se již platí. Ceny se odvíjí od doby platnosti,100 Kč za jeden rok, 200 Kč za 3 roky a 500 Kč za deset let. Rybářský lístek vystavují obecní nebo městské úřady v místě trvalého bydliště.

Staré přísloví praví: "Čas strávený na rybách se do života nepočítá"

Povolenka k lovu ryb
S úspěšně získaným lístkem je pak potřeba se stát členem nějaké organizace rybářského svazu. Zde je potřeba podat přihlášku a zaplatit za zápis nového člena spolu s ročním poplatkem. Jakmile se člověk stane členem, automaticky mu z toho plynou určité povinnosti a práva. Pak je nutné si zakoupit povolenku k lovu ryb, která díky členství bude výrazně levnější než pro nečleny.

Povolenky se rozlišují na pstruhové a mimopstruhové vody. Povolenky se dají koupit na den, několik dní, měsíce nebo na celý rok. Povolenky se dají koupit na určité oblasti, ale také celorepublikovou povolenku, které se ovšem nevztahuje na Jihočeský územní svaz.

Nutné rybářské vybavení
Než se vydáte k vodě s platnou povolenkou, je potřeba být patřičně vybaven. Podle rybářského řádu je přesně určené vybavení, které musí mít každá rybář. Mezi základní rybářské vybavení se tak řadí:

• podběrák – na vytahování úlovku z vody
• pean – na vyndávání háčku z rybí tlamy
• metr – na změření ulevené ryby

Podle způsobu lovu
Další rybářské vybavení se odvíjí od zvoleného způsobu lovu. Jakou kvalitu a provedení záleží čistě na financích, které chce rybář do svého koníčku investovat. Základní vybavení, které je možné použít na všechny druhy rybaření:

rybářské navijáky a pruty
• držáky na prut
• silon
rybářské háčky
• splávek
• návnady a nástrahy (granule, kukuřice, těsto..)

Zapomenout však nesmíte ani na své pohodlí, takže vhodné rybářské křeslo je nezbytností. Podobně také stojany, vidličky, olůvka, vlasce a vybavení do přírody.

Způsoby lovu ryb
Rybáři znají čtyři základní způsoby lovu ryb. Podle toho se pak upravuje a dovybavuje rybářská výbava. Například pro muškaření je potřeba výbavu doplnit o mušky a u třpytkaření zase o sadu třpytek, trojháčků, drátků a lanek.

• plavaná
• položená
• přívlač
• muškaření

Moderní technika
Ani oblast rybaření se nevyhnula moderním technologiím, které rybaření zefektivňují a mnohdy i ulehčují. Pruty mohou být vybavené zařízením, které vydává zvukový signál v okamžiku, kdy se ryba dotkne návnady. Rybář tak nemusí mít neustále oči na prutu.

Rybařit i bez povolenky
V současné době se velmi rozšířili soukromé revíry, které umožňují rybařit i bez potřebné zkoušky a rybářské povolenky. Stačí si jen zakoupit povolení na soukromém rybníku a vydat se na ryby. Většina takových areálů nabízí půjčení i potřebného rybářského vybavení a stává se tak ideálním místem, jak si vyzkoušet rybaření okamžitě.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.