Chcete zažít skutečně kouzelné Vánoce?

13.11.2017 | Bydlení | Nákupy

Vánoce jsou svátky klidu a míru, které trávíme v kruhu našich nejbližších. Spousta lidí věří, že o těchto svátcích není nic důležitějšího, nežli náklonnost jeden k druhému a láska panující všude okolo nás. Jistě nám dáte za pravdu, že vánoční svátky jsou těmi nejkrásnějšími v roce a to především díky jejich atmosféře. Vůně pečeného cukroví, stoly plné jídla, vánoční filmy a zvláště pak stromeček s tradičními ozdobami. No uznejte sami - bez toho by přece Vánoce nebyly Vánoce!

Zdobení stromečku je tradice

Zdobení stromečku je tradice, jejíž historie sahá až do druhé poloviny 16. století. V roce 1570 v cechovním domě v Brémách ozdobili řemeslníci stromeček během vánočních svátků. Až bezmála o sto let později se vánoční stromečky začaly objevovat i v soukromí - konkrétně pak v roce 1662 si stromek ozdobily na panovnickém dvoře v Hannoveru.

K nám se zdobení stromečku dostalo až ve čtyřicátých letech 19. století, kdy se začal objevovat zvyk v podobě zdobení stromečků skleněnými ozdobami. První skleněné ozdoby u nás vznikly v 19. století v Jizerských horách, kde se vyráběly ozdoby z perliček, dutých perlí a samozřejmě foukané koule.

kolekce ozdob Nordic

Jak se vyvíjela tradice v České republice

Výroba klasických skleněných vánočních foukaných ozdob získala ve třicátých letech minulého století významnou podporu ze strany státu. Sklářský ústav v Hradci Králové spolu se sklářskou školou v Železném Brodě uspořádali kurz zaměřený na nové foukané výrobky a jejich zdobení. Kurz vedl výtvarník Jaroslav Brychta. Od té doby výroba vánočních ozdob u nás stále roste.

Na konci druhé světové války byla výroba soustředěna do národního podniku Železnobrodské sklo a dalších družstev. Nejvýznamnějšími byly Vánoční ozdoby Dvůr Králové, Slezská tvorba Opava a Irisa Vsetín. Monopolním vývozcem se stává Jablonex. Po roce 1989 díky liberalizaci poměrů začaly vznikat i soukromé firmy. Jedním z takových vývozců byl i Ornex, spol. s. r. o., který navázal spolupráci se všemi významnými výrobci v tehdejším Československu.

kolekce ozdob Retro

Tisíce dekorů a zájem celého světa

Společnost Ornex se od svých začátků může pyšnit vlastním oddělením vzorování. Každý rok zdejší vzorkaři a vzorkařky dají vzniknout více jak 5 tisícům dekorů, které jsou následně presentovány ve vzorkovně. Tam se sjíždí zákazníci z celé Evropy, USA a Austrálie, aby si udělali výběr ozdob na příští sezónu. Nové kolekce začínají vznikat v lednu, kdy vzorkaři navštěvují veletrh domácího textilu Heimtextil ve Frankfurtu nad Mohanem, aby zjistili vývoj světové módy v oblasti domácích dekorací, neboť i vánoční ozdoby už jsou v současné době módní artikl. Pro zahraniční odběratele zpravidla připravují 8 -9 kolekcí uspokojující požadavky zákazníků z různých kontinentů a zemí.

Nově dostupné i na českém trhu

Ačkoli v minulosti společnost Ornex nedodávala své výrobky na český trh, stále rostoucí zájem nakonec přiměl vedení zřídit internetový obchod, kde lze pořídit alespoň část z rozsáhlého sortimentu. Z nabídky společnosti byly vybrány 4 kolekce vánočních ozdob, které jsou jakýmsi průřezem napříč celým sortimentem.

K dostání je například kolekce Retro, která je nostalgickou připomínkou ozdob z dob našich babiček. Naopak kolekce Nordic kombinuje populární červenou a bílou barvu, což jsou typické barvy vánočních svátků severských národů. Novou kolekcí je Můj dům, což je romanticky laděná kolekce s nádechem francouzské elegance.

kolekce ozdob Muj domov

Novinkou je i kolekce Zimní báseň znázorňující klasické zimní téma v barvách bílé a stříbrné v kombinaci s béžovou a hnědou.

kolekce ozdob Ziimni basen

Zimní zasněžené krajiny a vyobrazení zvěře si jistě zamilujete.

Věříme, že jsme vás na ty letošní Vánoce inspirovali a přejeme, abyste si je krásně užili.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.