Atraktivní muži mají dobře vyvinuté.... prsteníčky

04.05.2011 | Revue

Čím delší je mužův prsteníček v porovnání s ukazováčkem, tím pravděpodobnější je, že majitel těchto prstů bude ženami považován za přitažlivého. Ukázala to švýcarská studie.

Vědci poukazují na zajímavé spojení mezi tím, jakým hormonům je mužské embryo vystaveno v matčině lůně, jistými fyzickými charakteristikami a tím, co přitahuje opačné pohlaví. Již dřívější bádání ukázalo, že poměr mezi délkou druhého a čtvrtého prstu je spolehlivým indikátorem toho, nakolik bylo mužské embryo vystaveno v matčině lůně působení testosteronu.

Nová studie vedená Camillou Ferdenziovou z Ženevské univerzity se zaměřila na další důsledky prenatálního působení mužského hormonu. Vědci sestavili vizuální testy, v nichž dobrovolnice hodnotily tváře různých mužů co do přitažlivosti.

"Čím delší byl prsteníček v porovnání s ukazováčkem - tedy čím větší vystavení působení testosteronu v lůně -, tím atraktivnější tvář. Také jsme zjistili silnou závislost mezi atraktivitou a symetrií tváře," řekla Dr. Ferdenziová reportérům Reuters.

V testech, kde měly ženy hodnotit přitažlivost mužského hlasu či pachu, nebyly výsledky jednoznačné. Ženy se neshodly na tom, který hlas či pach považují za "mužnější". Vědci si to vysvětlují tím, že hlas i pach závisí na rychle proměnlivé aktuální hladině testosteronu spíše než na prenatálním působení tohoto hormonu.

Poměr mezi délkou ukazováčku a prsteníčku se již dříve ukázal jako užitečný indikátor rizika rakoviny prostaty, která bývá spojována s vysokou hladinou testosteronu.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Sex a vztahy, Zdravý životní styl

Zdroj: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.