Zútulněte si svůj příbytek!

07.10.2009 | Bydlení

Podařilo se Vám, vypakovat celou rodinku na víkend k babičce, či na podobný delší výlet? Upřímně Vám blahopřejeme!

Využijte tento čas k načerpání mentální energie a zároveň k zútulnění Vašeho domova!

Uklízecí terapie 
Udělat si jednou za čas pořádek ve věcech a zbavit se těch starých a nepotřebných je neuvěřitelně osvěžující. Že tomu nevěříte? Dokonce i podle čínské filosofie feng shui nepřináší hromadění harampádí, ale ani starého šatstva nic dobrého. Dům či byt připomínající místy spíše skladiště nemůže pořádně dýchat, natož pak lidé v něm. Stále nevěříte? Tak to zkuste udělat sama! Jistě nám pak dáte za pravdu. Po malé domácí inventuře minimálně Váš zdravý rozum ocení, že máte doma mnohem více místa. A možná to ocení i někteří členové rodiny, až se vrátí domů. A zde je náš návod, jak malou uklízecí terapii nenásilně a přitom velmi efektivně provést: 

Den plánovací: pátek
Nezačínejte tím, že se bezhlavě vrhnete do vyhazování nepotřebných předmětů, jakmile za Vaší milou rodinkou zaklapnou dveře. Jak známo, obvykle se ještě pro něco vrátí, a mohli by utrpět pořádný šok! Páteční podvečer je jako stvořený k tomu, abyste si v klidu naplánovala, co všechno je třeba udělat. Stanovte si seznam věcí, které rozhodně nesnesou odkladu. Dobrým příkladem je inventura léků, úklid spíže či šatny, abyste konečně zjistila, odkud se berou ti zatracení moli, či zbavení se předmětů, které Vám už dávno pijí krev.

Máte ve svých prioritách jasno? Přišel čas, prohlédnout si zajímavé časopisy či weby o bydlení, abyste zjistila, co je trendy, a načerpala potřebnou inspiraci. Pak nezbývá, než jít spát. Druhý den budete potřebovat spoustu energie.

Tip: Můžete si připravit velké igelitové pytle. Pokud nevíte, kde takové sehnat, mrkněte se třeba do vlastní garáže. Pneuservisy do nich balí pneumatiky, které stejně budete potřebovat brzy znovu přezout.

Den vyklízecí: sobota 
A jde se na to! Všechno oblečení, které už nikdo z rodiny nikdy nosit nebude, naskládejte do igelitových pytlů, které později odvezete na sběrné místo. Sociálně potřební si tyto dary rozeberou. Po šatně přichází na řadu spíž. Prošlé potraviny je třeba vyhodit, udělat inventuru všeho, co chybí, případně napsat seznam. Uprášené police chtějí vytřít vlhkým hadrem, některé nádoby by možná uvítaly umytí. Chybí Vám dózy a štítky na potraviny? Pořídíte je v neděli. Velkou výhodou moderní spotřební společnosti je, že obchody mají otevřeno také poslední den v týdnu. Také v ostatních místnostech se porozhlédněte, co je třeba vyhodit. Starými zubními kartáčky a smetáčky na podlahu počínaje a štětkami na mytí toaletních mís konče. Prošlapaná rohožka přede dveřmi? Buďte nemilosrdná. Nová stojí pár korun a efekt výměny bude velký. Nezapomeňte ani na komoru a v ní umístěné prázdné lahve a PET lahve, či starý papír. Do kterých barevných kontejnerů co patří, jistě víte. Pokud Vám stačí čas i energie, proveďte ještě běžný úklid, ať máte nazítří domeček (nebo byteček) jako klícku.

Den zútulňovací: neděle
A konečně tu máme neděli. Ta Vás bude jistě bavit. Začněte u sebe. Dopřejte si velkolepou ranní hygienu, která je součástí tohoto očistného procesu. Svou rodinku navíc v podvečer přivítáte jako upravená maminka s uklizeným domovem, nikoli jako zchvácená neupravená a unavená žena, která nemá na sebe čas. Po snídani vyrazte na nákupy se svým seznamem. Možná Vám padne do oka i nové prostírání, nová pokojová rostlina, jednoduše něco, čím zútulníte svůj domov. Až přijedete domů a dokončíte poslední úpravy, záleží pouze na Vás, zda si uvaříte kávu a dáte nohy nahoru, nebo přivítáte své drahé dobrou večeří! Důležité je, že Váš domov bude zase nějakou dobu dýchat svěžím dechem a Vy se v něm budete cítit naprosto báječně. 

Náš tip: Rolety

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.