Zima? Nenechte se zdeptat!


Mnoho savců se v zimě zásobí jídlem a schová se do svých doupat, kde spí. Lidé mají sklon chovat se podobně. Někteří z nás zimu špatně snáší. Nejraději by ji také celou prospali. Patříte do této skupiny lidí?

Je vám stále zima a máte pocit, že se jara, natož léta, už nedočkáte?

Málokdo si však může dovolit, nechodit v zimě do práce a trávit celý zimní čas pojídáním dobrot a sledováním televize či nějakou obdobnou činností ve svém doupěti. A také ne každého tento styl života baví. Nicméně je pravda, že kromě těch největších nadšenců zimních sportů a několika životu nebezpečně horkokrevných jedinců, nám zima připadá jako jedno z nejdelších ročních období. Ostatně není divu. Nezřídka se v půlce října výrazně ochladí a v listopadu, který se kalendářně sice počítá ještě do podzimu, ale co je nám to platné, začne mrznout. Chladné tmavé dny mají sice tendenci se mírně zlepšovat, často se však až do květových ledových mužů nemáme šanci v našich zeměpisných šířkách vůbec ohřát. Mimochodem, víte, že v dubnu je u nás statisticky nejvíce sebevražd? Zima, nevlídno a jaro ne a ne přijít. A co mají teprve říkat takoví Norové a Švédové, obyvatelé zemí s nejmenším počtem hodin slunečního svitu?


Ale dost bylo pesimismu. Pojďme si říci co s tím. Čím se zahřát na těle i na duši, aby nám nebyla v zimě příliš velká zima. Jak vyzrát na ty nepříjemné momenty, které se sebou toto roční období přináší. Jistě tušíte, které to jsou. Tak za prvé, vstávání do tmy nemá nikdo rád. Jak si ho zpříjemnit? Zkuste kombinaci svižné hudby, vitamínové šťávy a vzpomínky na něco veselého. Možná to nezní příliš originálně, ale fakt to pomáhá! Další osvědčené recepty, jako je studená sprcha a cvičení po ránu, nejsou pro každého.

A máme tu moment číslo dvě. Přestože mnozí z nás mají to štěstí, že se mu vyhnou, pořád je tu hodně lidí, kdo toto štěstí nemají. Čekání na zastávce MHD v mrazu nebo rozmrazování auta. Cesta do práce, do školy, nebo jízda autem požití voňavého grogu vylučují. Takže nezbývá než se teple obléci a myslet na něco příjemného. Nebo si představujte, že ten sníh a jinovatka kolem vás jsou obláčky heboučké vaty nebo obrovské lžíce moučkového cukru. Hned vám bude příjemněji.


A co tu máme za třetí?
Pocit beznaděje a nekonečnosti zimy. Leden ve spojení s počátkem nového roku obvykle bývá měsícem předsevzetí a odhodlání, která však zpravidla dlouho nevydrží, právě díky zimní únavě těla, často doprovázeným pocitem, že se vám nic moc nedaří. Nezoufejte! Nejste v tom sami. Těšte se na jaro, které všechny tyto pocity spolehlivě rozpustí! A pokud máte rádi hory, vyrazte na hory! Tam zima jednoduše patří a ve spojení se zimními sporty, při kterých se spolehlivě zahřejete, svařáky, grogy a sněhuláky, vám bude připadat zima prostě fajn. Zejména když vyjde horské sluníčko. Ne nadarmo se říká, že týden dovolené v zimě vydá za dva týdny v létě. Že ten týden na horách rychle utekl? Nebo vás šéf na hory nepustil? Nezoufejte, i procházka večerním městem se spoustou světélek a něčím dobrým na zahřátí má něco do sebe. 


Poslední z nepříjemných pocitů
se týká především hodně štíhlých lidí a těch, kteří mají spíše nízký tlak, prostě zimomřivek a letniček. Lidí, kteří mají stále studené nohy a ruce a v zimě se ne a ne zahřát. Tak vy, letničky a zimomřivky, koukejte zapomenout na módu bokovek a topů, v létě si je užijete, a oblékněte si raději body. Hned vám bude tepleji. A jak se zahřát během dne? Pokud nechcete sedět celý den přilepení na topení, dejte si ráno trochu pohybu, k obědu něco ostrého a navečer saunu. Možná té zimě nakonec přijdete na chuť. Vzhledem k tomu, že za rok přijde zase, je dobré, se to naučit. Nenechte se zdeptat a postavte si třeba sněhuláka!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.