Ženy žijí déle, mužské geny potlačují dlouhověkost


Ženy se dožívají vyššího věku než muži a není to tím, že mají lehčí život. Japonští vědci se domnívají, že našli skutečný důvod. Dámy jsou k tomu totiž geneticky naprogramované.

Badatelé zjistili, že mužský genetický materiál potlačuje dlouhověkost. Dokonce se zdá, že kdyby muži nepřispívali do genetické výbavy svých dcer, ženy by mohly žít až o třetinu déle.

Vědcům z Tokijské zemědělské univerzity se podařilo stvořit myši ženského pohlaví z genetického materiálu dvou matek. Tyto "superženské" myši pak žily o hodně déle, než hlodavci zrození z genetického materiálu obou pohlaví. Žily v průměru o 186 dní déle, než běžné myši.

"Normální" myšky v této studii žily šest set až sedm set dní, což znamená, že zvířata zrozená jen z ženského genetického materiálu žila skoro o třetinu déle.

Tyto výsledky podle listu Daily Mail vyvracejí představu, že za kratší život mužů mohou fyzická práce, větší odpovědnost nebo větší míra stresu. Rozdíl v délce života je dán geneticky.

Studii vedli profesor Tomohiro Kono z Tokia a dr. Manabu Kawahara z univerzity ve městě Saga.

"Už dlouho je nám známo, že ženy žijí v průměru déle než muži, a to skoro ve všech zemích na světě," říká profesor Kono. "Důvod této skutečnosti nám ale nebyl jasný a nevěděli jsme, zda je dlouhověkost určena genetickým materiálem od obou rodičů."

Profesor Kono ale rozhodně popírá, že by si lidstvo mohlo dlouhodobě prodloužit život, kdyby se muži z procesu rozmnožování zcela vytratili.

"Něco takového je naprosto nerealistické," dodává Kono.

Také zatím není jasné, co přesně v ženské genetické výbavě delší život příslušnic krásnějšího pohlaví ovlivňuje.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.