Ženy umírají v nemocnicích na srdeční selhání častěji než muži


Z pacientů, kteří jsou přijati do nemocnice kvůli srdeční příhodě, se mnohem méně žen než mužů podrobí angioplastice.

Při ní lékaři napustí cévy kontrastní látkou, aby objevili nebo rovnou uvolnili místo, kde došlo k jejich ucpání. Ženská úmrtnost do měsíce po infarktu je proti mužům přitom dvojnásobná.

Podle posledních výzkumů by se úmrtnost žen na následky selhání srdce snížila, pokud by lékaři používali častěji tuto invazivní metodu léčby.

Už předchozí studie došly k závěru, že po infarktu hrozí ženám zvýšené riziko úmrtí. Dosud však nebylo známo proč. Lékaři hledali příčinu v biologických rozdílech mezi oběma pohlavím. Způsobem léčby se zabývali jen velmi okrajově.

Jsou starší a více nemocné
"Poté, co jsme provedli analýzu údajů 3 500 pacientů, kteří se léčili po selhání srdce v letech 2006 až 2007, vyšlo najevo, že ženy, které tvoří jednu třetinu z celkového počtu, jsou v průměru o devět let starší a trpí větším množstvím zdravotních potíží," vysvětluje kardiolog Francois Schiele z univerzitní nemocnice ve francouzském Besanconu.

Skutečnost, že mezi kardiologickými pacienty je většina mužů, se potvrdila i v dalších výzkumech. To je podle expertů zřejmě příčinou, že péče o ženy byla dosud odsunuta na druhou kolej. Těm se dostává méně efektivní léčby a jejich úmrtnost je oproti mužům dvojnásobná.

Podle Dr. Marcela Di Carliho z Bostonské Brighamovy ženské nemocnice je dalším důvodem vyšší věk a více zdravotních potíží pacientek.

Carli zároveň upozorňuje, že příznaky infarktu se u žen a mužů liší.
"U žen dochází k problémům v menších cévách, zatímco u mužů bývají zdrojem nebezpečí především hlavní srdeční tepny. Nemoc se proto projevuje různě."

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.