Zdravý životní styl nemusí být zdravý


Snažíte si žít zdravě, ve skutečnosti je Váš způsob života spíše asketický, nebo nevyvážený a v konečném výsledku příliš zdraví nejste?

Asi se někde stala chyba! Pomůžeme Vám odhalit, kde!

Co znamená zdravý? 
Zdravý je člověk, který není nemocný. A zdravý životní styl? To je přeci takový způsob života, který účinně pomáhá nemocem předcházet. Žít zdravě tedy znamená nepít nadměrné množství alkoholických nápojů, nekouřit cigarety, jíst hodně zeleniny a ovoce, sportovat, dostatečně spát, držet si štíhlou linii, chodit na procházky do přírody a hlavně se nestresovat. Tak se to alespoň píše ve většině časopisů a na internetových portálech, které se touto otázkou zabývají. Problémy s dodržováním zdravého životního stylu (kromě toho, že žít nezdravě je tak pohodlné) spočívají v tom, že si lidé definici tohoto stylu různě upravují. Někdo do svého zdravého životního stylu navíc zahrne nepití kravského mléka, pravidelné otužování, nebo pravidelný sex. Každý si prostě něco přidá, nebo ubere. Někdy tato individuální úprava člověku prospěje, jindy mu může naopak ublížit. My se tentokrát zaměříme na ty, které Vám mohou ublížit, a naznačíme Vám některé další možné chyby. 

Správný jídelníček
Otázce jídla se v rámci zdravého životního stylu věnuje snad nejvíce pozornosti. Důvod je prostý. Jídlo patří mezi nejoblíbenější témata vůbec. Zejména ženy se dokážou nekonečné hodiny bavit o nejrůznějších potravinách, receptech a dietách. Jednou z oblíbených úprav definice zdravého životního stylu je vynechání červeného masa. Kdo chce být zdravý a štíhlý, ten by měl svou konzumaci masa omezit pouze na kuřecí a rybí. Jenže víte, že když nejíte červené maso, ochuzujete svůj organismus o životně důležité látky, jako je například železo a vitamíny skupiny B? Pokud se tomuto druhu masa vyhýbáte, doplňte potřebné zdroje jiným způsobem. 

Další známá věta zní: když chcete být imunní vůči běžným nemocem (chřipka, angína, nachlazení) jezte citrusové plody. Jenže pozor, citrusy patří mezi exotické ovoce a ochlazují organismus. Proto je jejich konzumace vhodná spíše v letních měsících. V zimě konzumujte pomeranče a jejich příbuzné pouze v rozumné míře. Mimochodem bez dostatečného přísunu zinku (jehož významným zdrojem je právě výše zmíněné červené maso nebo dýňová semínka), vitamín C obsažený v citrusových plodech k posílení Vaší obranyschopnosti příliš nepřispěje. A věděli jste, že taková paprika nebo šípek obsahuje mnohem více vitamínu C než právě citrusové plody? 

Jeden velmi rozšířený mýtus zní: nejezte večer, je to zdravé. Pravda je, že bychom se na noc rozhodně neměli cpát tučnými a těžko stravitelnými jídly, ale přestat jíst v 17 hodin a nedat si ani kousek jablíčka, to je druhý extrém. 

Nepotravinové záležitosti 
Zbytek prostoru patří nepotravinovým záležitostem. Ať žije cvičení, pohyb a sport! To jsou slova, na která jsou všichni lenoši alergičtí. Kdo tato slova naopak miluje, ten je na tom o poznání lépe, protože se do této neoddělitelné součásti zdravého životního stylu vůbec nemusí nutit. Jestliže si vnucujete něco, co je Vám z duše protivné, podvědomě se stresujete, čímž oslabujete svůj imunitní systém. Ať už je to špenát, neperlivá minerální voda, nebo pravidelná (nenáviděná) dřina v posilovně. A to přeci nemůže být zdravé! Jak ale vyzrát na zdravý životní styl? Třeba tak, že posilovnu vyměníte za některou z mnohem příjemnějších pohybových aktivit a nenáviděný druh zeleniny třeba za ovoce. 

Žijte normálně!
Není náhodou zdravý životní styl spíše takový, který činí člověka spokojeným? Vždyť pokud jsme spokojení uvnitř, projeví se to také navenek. Jinými slovy duševní pohoda rovná se základ fyzického zdraví. Takže milé dámy a pánové, do ničeho nenuťte a najděte si taková zdravá jídla, která Vám chutnají, a věnujte se takové pohybové aktivitě, která Vás baví. K tomu přidejte trochu dobrého sexu a smíchu! A nezapomeňte na líbání! Uvidíte, jak zdravě se budete cítit! 

Tip: Sex se smíchem raději neslučujte, Váš partner by si to mohl špatně vysvětlit.

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.