Zahrady zámku Schönbrunn

13.02.2009 | Volný čas

Každý, kdo zavítá do slavného zámku Habsburků, si určitě nenechá ujít také přilehlé krásné zahrady. Rozkládají se hned za zámkem a táhnou se na kilometry daleko. Od průčelí zámku se rozprostírá francouzská část zahrad.

Široká cesta je lemována tzv. bosketem, tedy květinovými záhony s ornamentálně vysázenými různobarevnými květinami. Zde především v barvě bílé a červené, barvách rakouské státní vlajky. Tato široká a reprezentativní „cesta" vede od zámku k obrovské Neptunově fontáně, velkému sousoší s vodotryskem u velkého vodního bazénu. Sousoší a ozdobná stěna u něho tvoří úpatí kopce, na nějž vedou „zubaté" cesty a na jehož vrcholu stojí další velké lákadlo pro návštěvníky. Tím je velký Gloriette, otevřená arkádová stavba, kde se nachází kavárna. Je odtud pěkný výhled na zámek Schönbrunn a také na okolní zahrady.

 

Zahrady Schönbrunnu však nejsou jen tato zmíněná ústřední část, když ta je částí asi nejatraktivnější. Po obou stranách tohoto ústředního prostoru se nachází upravené cestičky lemované vzrostlými stromy a keři, kde návštěvník najde nespočet soch, fontán, laviček, altánků a dalších drobných stavbiček a doplňků. K nalezení jsou zde také velký bazén, obelisk, oranžerie, kopie římské zříceniny a kilometry stinných alejí. Procházky těmito klidnějšími částmi jsou pravé potěšení pro oko i duši. Je zde možné si sednout a krmit ptáky a veverky, které si o nakrmení často přímo neodbytně říkají.

Velice atraktivní část je uzavřená růžová zahrada po straně ústřední části zámku. Vstup je jen se vstupenkou. I ostatní park je však natolik atraktivní, že je možné si najít množství míst, která vyhovují každému typu příchozích.

 

Kromě všech dosud zmíněných atraktivních míst nabízí zahrady Schönbrunnu ještě další - a to především Schönbrunnskou zoo a dále tzv. Palmenhaus.
Zoologickou zahradu zde nechal založit František Štěpán roku 1752. Má netradiční dispozici s ústředním pavilonem, okolo kterého se rozprostírá asi deset částí, v nichž jsou jednotlivé oddíly se zvířaty.
Palmenhaus je velkolepý skleník pocházející z roku 1882. Pěstuje se v něm velké množství vzácných a exotických rostlin. Samotný skleník je však zajímavá a fotogenická stavba, která stojí za pozornost. Okolo se rozprostírají travnaté plochy se spoustou květin a fontánek. Jako bonus zde ještě naleznete Dům motýlů.


Zahrady Schönbrunnu jsou ideální místo pro vycházku a odpočinek. Program zde najdou jak rodiny s dětmi, tak zamilované páry. Také pro rekreační běžce je zde výborné prostředí. Zdejší zahrady se dají navštívit na dvě hodiny, ale také zde lze strávit celý den a stále bude co obdivovat, na co se dívat.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.