Za tělesnou a emocionální bolest může stejný gen


Poprvé se ukázalo, že odmítnutí či vyloučení ze společenské aktivity může být bolestivé - to doslova.

Gen, který je spojován se zvýšeným vnímáním fyzické bolesti, také prohlubuje citlivost na odmítnutí v rovině společenské. 

Nová studie ukázala, že poměrně vzácná forma genu OPRM1 vede k prohloubenému vnímání nejen fyzické bolesti, ale i nepříjemných společenských situací. V rámci studie prováděné na University of California v Los Angeles 122 účastníků hodnotilo, nakolik se ztotožňují s výroky jako "jsem velmi citlivá/citlivý na známky toho, že se mnou někdo nechce mluvit". Pak vědci analyzovali jejich DNA a zjišťovali přítomnost genu OPRM1. V dalším stádiu studie vědci užili magnetickou rezonanci a sledovali mozky účastníků během virtuální hry s míčem.

Na začátku této hry si sledovaný účastník hrál se dvěma spoluhráči - ti mu ale po chvíli přestali házet míč. Ukázalo se, že lidé se vzácnou variantou OPRM1 byli citlivější na takové situace, než lidé, u kterých se tato forma genu nevyskytuje. Podle serveru LiveScience to ukazuje na propojení mezi fyzickou a emocionální bolestí.

"Společenské vztahy jsou důležité a pocit bolesti, když jsou tyto vztahy narušeny, je možná adaptivní přizpůsobení, které nám pomáhá vztahy udržovat. V průběhu evoluce si zřejmě systém společenských vztahů ´propůjčil´ některé mechanismy systému, který nás upozorňuje na tělesnou bolest. Přispívá to k udržování společenské sounáležitosti," říká Naomi Eistenbergová, profesorka psychologie, která studii vedla.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.