Yvettu Blanarovičovou vyděsila židovská jména v databázi StB!

27.07.2009 | Revue

Zpěvačku Yvettu Blanarovičovou (45) doslova vyděsilo zjištění, že nedávno zveřejněná databáze osob sledovaných StB.

Obsahuje u některých lidí i jejich původní židovská jména.

"Komunistický režim byl jednoznačně antisemitský a rasistický. Mnoho lidí, kteří v dobách totality žili, si velmi dobře pamatuje, kolik příkoří museli snášet kvůli svému původu. A nešlo pouze o Židy nebo Romy. Právě z tohoto důvodu souhlasím s tím, když mnozí historici nebo politologové upozorňují na podobnost fašistické a komunistické ideologie," svěřila se Blanarovičová.

"Šokuje mě zjištění, že StB sledovala tyto lidi. A i dnes mám obavy, že některé extrémistické skupiny opět začínají lidi rozdělovat podle rasy a původu," dodala zpěvačka.

Zpěvačka už mnoho let veřejně odsuzuje jakýkoliv rasismus. Ke svým postojům má dobrý důvod. Nenávist kvůli svému původu totiž kdysi zažila část její rodiny na Slovensku. Krátce po vyhlášení fašistického Slovenského štátu vtrhla do domu její babičky ozbrojená horda příslušníků Hlinkovy gardy. Pod pohrůžkou zastřelení musela do hodiny rodina dům opustit.

Dušan Klein: "V databázi StB byla celá moje rodina!"
Režiséra Dušana Kleina (70) naopak databáze EZO příliš nepřekvapila. Od svých přátel věděl, že StB vytvořila seznamy osob židovského původu.

"Komunistický režim byl prostě stejně represivní jako fašistický. Toto zjištění mě proto vůbec nepřekvapuje. Už mnoho let vím, že při akci Pavouk Státní bezpečnost vytvořila seznam všech českých a slovenských Židů. Byl jsem v něm uveden i s celou rodinou. Kdysi mě na to upozornili moji přátelé a ten seznam jsem později viděl," řekl Klein Korzu. "Z hlediska historického je asi dobré podobné věci zveřejňovat. Osobně se ale už seznamy StB nezabývám. Pokud někdo někomu ublížil, měl by být po právu potrestán. Žádné senzace by se ale z těchto věcí dělat neměly," dodal.

Dušan Klein má s antisemitismem otřesnou životní zkušenost. Všímá si proto aktivit některých extrémistických skupin.
"Mám obavy, že se jednoho dne opět někde objeví seznamy, ve kterém bude uvedeno Dušan Klein - Žid. Bojím se toho. V posledních letech se u nás totiž opět objevují pokusy rozdmychávat rasismus a antisemitismus. Boj proti těmto věcem je asi důležitější než zveřejňování podobných databází," poznamenal režisér.

On sám prožil v období druhé světové války neuvěřitelný příběh. Ve třech letech se kvůli svému židovskému původu ukrýval se svými sourozenci a matkou v bratislavském klášteře.
Po prozrazení úkrytu byl tamější farář fašisty popraven. Budoucí režisér pak prožil část dětství v koncentračním táboře Terezín. Jen shodou náhod unikl transportu do Osvětimi. 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.