Výlet do Vierzehnheiligen

13.03.2009 | Volný čas

Dnes vás chceme pozvat na jedno výjimečné, ale ne příliš známé místo. Asi 200 kilometrů od našich západních hranic se nalézá slavné a starobylé poutní místo Čtrnácti svatých pomocníků, německy Vierzehnheiligen.

Dostanete se tam od hraničního přechodu z Chebu po mezinárodně označených silnicích E 48 (dálnice 70) a poté směr na Lichtenfels a Vierzehnheiligen.

Již z velké dálky se ve svahu, vysoko nad údolím řeky Main, tyčí dvě vysoké věže poutního svatostánku. Když se návštěvník přiblíží, rozezná již i větší detaily na velkém a vysokém barokním kostele.
Proč stojí právě tento kostel za návštěvu a výlet? Nejen pro své překrásné umístění v okolní přírodě (okolí je prohlášené jako Naturpark Fränkische-Schweitz-Veldensteriner Forst), lesům a výhledu do širokánské krajiny, ale též pro krásu a nesmírnou zajímavost samotné stavby kostela.

Kostel vznikl jako pozdně barokní realizace v době, kdy jinde se již začínalo stavět v novém, klasicistním stylu. Jeho řešení je nadmíru zajímavé: pojení tradičního podélného kostela s centrálním, zde oválným kostelem, který je jakoby vložen do těla stavby hlavní podélné. Nepoučený návštěvník si ničeho konkrétního ani nepovšimne, bude jen obdivovat zvláštní, nezvyklé a originální řešení kostela, který má dva hlavní oltáře. Jeden tradiční vzadu, tam, kde má oltář většina kostelů, a druhý uprostřed kostela (!), který lze obejít ze všech stran.
Odhlédneme-li však od jedinečné stavební konstrukce, kostel má nesmírně krásnou výzdobu a především jedinečné světlo. Jeho osvětlení je skutečně mistrovský kousek stavebního umění. Okna zalévají interiér proudy světelných paprsků, které proměňují interiér v nebeskou stavbu (božské divadlo).

Výjimečný svatostánek si tolik slov chvály zaslouží i z jiného specifického důvodu. Jeho autor Balthasar Neumann (1687 - 1753), velmi významný barokní architekt, byl rodák z Chebu, sice Němec, ale s rodištěm v dnešní České republice.

Vstup do kostela je zdarma, platí se jen za parkování na velkém parkovišti dole pod kostelem. Kromě občerstvení a restaurací nabízí bezprostřední okolí kostela též prodej různých suvenýrů.

Jako tip na výlet je Vierzehnheiligen ideální místo. Na protější straně údolí, jen několik kilometrů vzdálená, pak stojí ještě jedna významná barokní stavba: klášter Banz od jednoho z příslušníků slavné stavitelské rodiny Dientzenhoferů, Georga. I tam se stojí za to zastavit.

Foto: www.vierzehnheiligen.de

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.