Výlet do Lokte

14.02.2009 | Volný čas

Městečko Loket leží v okrese Sokolov nedaleko od Karlových Varů. Město Loket a jeho velký středověký hrad jsou výborným cílem jednodenního výletu, pokud třeba pobýváte v některých ze západočeských lázní.

Loket je dosažitelný po silnici spojující Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. Můžete se sem však vydat také vlakem, a to buď z Chebu, nebo opačně z Karlových Varů. Dobrá možnost je také cyklistický výlet, neboť okolní kopcovitá krajina je sice na jízdu náročná, zato však většina cest vede zalesněnou krásnou krajinou s mnoha výhledy a průhledy z kopců.
Silnice i železnice se k Lokti přibližují od severozápadu. Zaparkujete-li své auto na odstavném parkovišti před velkým mostem přes řeku Ohři, zbývá vám ujít již jen dvě stě metrů a ocitáte se přímo na historickém náměstí, které nese jméno prvního Československého prezidenta T. G. M.


Loket je původem středověké město rozkládající se okolo velkého náměstí, jež obklopují dvě řady historických budov od barokních po historické z 19. století. Uprostřed stojí velké sousoší Nejsvětější Trojice z počátku 18. století a ještě historická kašna. V mnoha domech okolo náměstí sídlí kavárny, cukrárny a restaurace. Asi nejkrásnější jsou ty, které se nacházejí až ve dvoře domů, protože z druhé strany od náměstí se otevírají pohledy do hlubokého údolí řeky Ohře. Budete-li si chtít posedět v příjemném prostředí, určitě tuto možnost využijte. Na náměstí stojí za pozornost ještě pěkná fotogenická radnice s věží, několik obchůdků se suvenýry a dále pak Muzeum knižní vazby. Nad náměstím se tyčí mohutný barokní kostel svatého Václava s vysokou věží.
Ještě nad kostelem i nad jeho věží však ční největší a nejdůležitější památka města - královský hrad Loket. Původně románský hrad později mnohokrát přestavovaný dnes představuje historickou mozaiku středověku. Návštěvník může také mnohé z této pestré historie shlédnout. Kromě samotné prohlídky totiž hrad nabízí ještě velké množství atrakcí, trhů a doprovodných akcí pro všechny druhy návštěvníků, například četná šermířská vystoupení. S věží vytváří největší dominantu celého města a okolního údolí. Dole v hradních zdech nedaleko brány se nachází restaurace s výhledem na město a jeho střechy. Láká k posezení.


Posledním lákadlem, které by návštěvník neměl vynechat, je procházka okolo města dokola. Městečko není velké, téměř kolem dokola ho obtéká řeka, podél níž zase vede silnice. Je možné si udělat příjemnou vycházku „od kraje ke kraji" a prohlédnout si tak ze všech stran městečko schoulené na kopci nad řekou, část zachovaných hradeb, věží a na vrcholu potom majestátní hrad, dále pak okolní zalesněné kopce.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.