Vídeň.... Vycházka k Belvederu

14.03.2009 | Volný čas

Park obklopující zámek Belvedere, patří mezi nejkrásnější parky Vídně. Vycházka do tohoto parku a také do samotného Belvederu patří k tomu nejhezčímu, co může Vídeň nabídnout.

Vyjdete-li z centra města od Stephanstdomu, půjdete po slavné ulici Kärtner strasse, od Hofburgu pak po Ringstrasse (Burgring a Opernring) a vydáte se širokou reprezentativní ulicí Schwarzenberg Strasse na veliké stejnojmenné náměstí, kde stojí pěkné secesní francouzské velvyslanectví a pomník padlým vojákům Rudé armády, která osvobodila Vídeň. Uprostřed náměstí se tyčí velká fontána Hochstrahlbrunnen. Večer a v noci bývá pěkně osvětlená, a zve tak k návštěvě i po setmění.
My však pokračujeme za denního světla dál. Za Schwarzenberským náměstím, přímo za mohutným památníkem Rudé armády, se v zahradě schovává Schwarzenberský palác, dnes přeměněný na luxusní hotel pro nejbohatší klientelu. Můžete však nahlédnout do přístupového dvora, kde parkují luxusní vozy. Z tohoto prostoru je na palác pěkný výhled.

Stojíte-li před pomníkem Rudé armády, vydáte se doleva po ulici Rennweg a brzy budete mít po pravé straně budovy Belvederu. Vstoupíte na první nádvoří a před vámi se otevře tzv. Dolní Belvedere. Nachází se zde Muzeum barokního umění s velkou sbírkou obrazů a soch z období 1683 až 1780. V tomto dolním Belvederu bydlíval princ Evžen, majitel a stavebník Belvederu, proto zde můžete také vidět mnoho elegantních pokojů.

Vedle Dolního Belvederu stojí budova oranžerie, dříve zde zimovaly vzácné květiny a keře, dnes zde tráví svůj celý život sbírky středověkého umění, sídlí zde totiž Muzeum středověkého umění

Doporučujeme vám však především vstoupit do krásných a velkých zahrad a projít jimi až k symbolickému vrcholu - k Hornímu Belvederu, centru celého komplexu a nejkrásnější palácové architektuře rakouského baroka. Sídlí zde galerie vystavující díla 20., 19. století, secese a biedermeieru. V přízemí vstupní části si můžete prohlédnout krásný vstupní sál se čtyřmi sloupy v podobě soch, které jsou velmi pěkné a známé. V obchodě nabízí mnoho suvenýrů, především předměty vztahující se k malíři G. Klimtovi, kterému zde vytvořili přímo hotový kult.

Nezapomeňte budovu Horního Belvederu obejít z obou stran, protože obě její průčelí jsou krásná a zahrady z obou stran stojí za vidění. Sousední zahrada je navíc botanická, takže pokud budete mít chuť a čas, můžete si sem zajít odpočinout do klidu a pohody ve společenství mnoha tisíc druhů různých květin a rostlin.

Více informací: www.belvedere.at

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.