Veselé zelené mytí?

10.03.2009 | Bydlení

Máte rádi přírodu? Připadají vám stěny vaší koupelny neutěšitelně holé a jako bez života? Pokud máte v koupelně okno, můžete si do ní nastěhovat několik zelených přátel v květináčích a hned se vám bude mýt vaše tělo veseleji.

Proč rostliny?
Člověk je součástí přírody, a proto se v živém prostředí cítí mnohem lépe. Pokojové rostliny obecně mají tu dobrou vlastnost, že dokážou zaplnit a zútulnit interiér. Je sice pravda, že v místnostech, kde spíme, bychom neměli mít příliš mnoho rostlin, ale to platí o ložnici, nikoli o koupelně. Pokud máte v koupelně okno, můžete si ji zeleně krášlit. Máme pro vás několik tipů. Stejně tak máme tipy i pro koupelny bez oken.


V koupelně jim bude dobře
Ne protože by byly ženského rodu, ale protože v této místnosti je přirozeně vlhké prostředí, se rostlinám v koupelně dobře vede. I když však zelené rostliny milujete, při zařizování a zkrášlování koupelny myslete na to, že by vám vaše rostliny v budoucnu neměly překážet. Nemusí se vám nutně pnout ve sprchovém koutu břečťan a spousta květináčů by vám neměla bránit v přístupu ke kartáčku na zuby. Pokud máte velkou koupelnu, můžete však rohy této místnosti vyplnit bohatou vegetací. Je libo banánovník? Jen pozor na to, aby vás malé mušky později neobtěžovaly při večerní koupeli.


Jaké rostliny?
Jakým druhům rostlin se dobře daří v koupelně? Především těm, které mají rády vlhko. Rostliny, které vlhko příliš v lásce nemají, zde budou plesnivět. Mezi obvyklé a oblíbené koupelnové rostliny patří například šáchor, právě protože mu vyhovuje velká vlhkost vzduchu. Květináč se šáchorem by měl být stále ve vodě, když tomu tak není, listy rostliny záhy zežloutnou. Neméně populární je také kapradina jménem parožnatka, i když jako kapradina na první pohled nevypadá. Pokud je ve vaší koupelně dostatek světla, můžete na toaletku nebo poličku postavit třeba kaktus. Také velkým rostlinám jako jsou banánovníky, citrusy nebo palmy to v koupelně sluší. Na ty však už musíte mít poněkud větší koupelnu.

Milovníci džungle si ji mohou zaplnit těmito vzrostlými rostlinami a nad vanu si jako dekoraci mohou zavěsit třeba dlouhého pestrého hada. Doporučujeme raději neživého!


Nemáte okno? Žádný problém!
V případě, že v koupelně okno nemáte, budete se muset spokojit s umělými rostlinami. Některé z nich jsou na první pohled k nerozeznání od těch skutečných. Navíc jim nebudete muset obírat uhynulé listy ani jim poskytovat jinou péči, jako je například otírání prachu. I když jednou za čas je třeba, oprášit i umělé rostliny, třebaže nemají žádné průduchy.

Při výzdobě vašeho koupelnového interiéru se však nemusíte omezovat pouze na umělé zelené rostliny, které se těm živým velmi podobají, ale můžete si naaranžovat také suché vázy, jejich dno lze vyplnit mušlemi nebo kamínky, ale proč si neudělat také adventní koupelnovou vázu plnou zlaceného jmelí a borových šišek? Jak vidíte, fantazii se meze nekladou. Krásně vypadá také váza s řezanými květinami.

 

Nechcete ještě rybičky?
Pokud však patříte mezi alergiky, nebo vaši koupelnu používá někdo s tímto postižením, budete si muset vystačit s umělými rostlinami, mušlemi a kameny. Nebo jak by se dařilo v koupelně rybičkám v akváriu? Akvárium může být také vhodným stylovým doplňkem. Takový páreček oranžových závojnatek ve skleněném domečku s chomáčem vodních rostlinek příjemně znevšední i tu nejvšednější bílou koupelnu. Tak veselé zelené mytí!


Foto: www.trendir.com


Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.